Perzselő aszfalt – hőkamerás felvételek az M7-es autópályáról (likebalaton.hu)

Hőségriadó idején rendkívül fontos figyelembe venni az aszfalt hőmérsékletét. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M7-es autópálya elválasztósávjában zajló kaszálási munkákról készített hőkamerás felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy mennyivel forróbb az aszfalt, mint az út menti környezet. 

 

Érdekes látni, hogy az elválasztósávban lévő növényzetnél 32 fok körüli a hőmérséklet, míg az autópálya lehajtó ágán, ahol kisebb a forgalom és az autók menetszele is kevésbé „hűti” a burkolatot, ott már közel 49 fokot mértek. Ehhez adódik még az a tény, hogy az aszfaltozási munkáknál jóval 100 fok feletti hőmérséklet a jellemző.

Ilyen időjárási körülmények között ez azt is jelenti, hogy egy friss aszfaltozásnál még a szokásosnál is több időt kellett várni, hogy megfelelő hőmérsékletre hűljön vissza a burkolat.

Az elmúlt napokban a Magyar Közút társaság valamennyi munkaterületére és munkahelyére kiterjedően hőségriasztást rendelt el. A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, hőség idején is megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakemberekről. Biztosítják számukra a megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, a megfelelő öltözéket, védőkészítményeket.

Az úton folyó munkákat a lehetőségekhez képest megpróbálják megfelelően átütemezni napszakokon belül úgy, hogy közben a szükséges beavatkozásokat is maradéktalanul elláthassák. De nemcsak magukra, az úton lévőkre is gondolnak, így amennyiben szükséges és lehetséges, a jelentősebb torlódások idején, ha huzamosabb ideig áll a forgalom, akkor vízosztásra is felkészültek az útmérnökségek.

A közlekedőket kérik, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a hőség orvosmeteorológiai szempontból is megviseli a járművezetőket, emiatt érezhetően sok a közúti baleset is – írja a likebalaton.hu.