Pénzmosásra nyitott bankszámlák miatt emeltek vádat egy férfi ellen Keszthelyen (MTI)

Több tízmillió forint értékű valuta fordult meg annak a somogyszentpáli férfinak a bankszámláin, aki ellen pénzmosás miatt emeltek vádat Keszthelyen – tájékoztatott a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.


Németh Eszter közlése szerint a 45 éves somogyszentpáli férfi 2019 nyarán lépett kapcsolatba egy ismeretlenül maradt személlyel, aki rábeszélte arra, hogy különböző magyar pénzintézeteknél nyisson deviza alapú bankszámlákat. Az azokhoz igényelt bankkártyákat, valamint a netbanki szolgáltatás azonosító kódjait, adatait a férfi átadta megbízójának.

A vádlott a felkérésnek megfelelően három banknál is számlát nyitott, majd a bankkártyákat és a kódokat úgy adta oda az ismeretlen embernek, hogy tudta, azokat nem kapja vissza, és a nevében mások fognak pénzügyi tranzakciókat intézni.

A bankszámlákra 2019 szeptembere és 2020 februárja között amerikai egyesült államokbeli cégektől összesen közel 44 millió forintnak megfelelő összeg érkezett, amelyet több kisebb részletben ausztriai, németországi és magyar bankok pénzkiadó automatáiban vettek fel ismeretlenek.

Ezután 2021 februárjától júniusig lengyel gazdasági társaságok utaltak át több részletben összesen több mint 34 ezer eurót. A bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt több kisebb részletben szintén ausztriai és németországi pénzintézetek ATM-jeiből vették fel valakik.

A Keszthelyi Járási Ügyészség a férfi ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat, büntetésként pedig az egyik bankszámlán lefoglalt 2300 euró elkobzása mellett egy év felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.