Pénzcentrum: nincs jelentős különbség a Balaton és az olasz tengerpart szállásárai között

Pénzcentrum a balatoni és az olaszországi nyaralás árait hasonlította össze. A konklúzió: nincs jelentős különbség a Balaton és az olasz tengerpart szállásárai között, az éttermi érkezés Olaszországban még mindig drágább, mint itthon, és akinek fontos, hogy évente legalább egyszer lássa a tengert, annak többet kell költenie az utazásra, de ezt kompenzálhatja, ha alacsonyabb kategóriájú szállást választ vagy olcsóbb ételeket fogyaszt.

A portál összehasonlította a Balaton és Olaszország nyaralási költségeit, az utazás, szállás és étkezés három fő szempontját figyelembe véve. Elemezték a költségeket külön-külön, és megvizsgálták, melyik úti cél lehet költséghatékonyabb a magyar utazók számára.

Az utazási költségeket részletezve a lap kiemeli, hogy míg a Balaton könnyen elérhető és költségkímélőbb az utazás szempontjából, addig Olaszországba, különösen Triesztbe autóval történő utazás jelentősen drágább, figyelembe véve az üzemanyagköltséget és az autópályadíjakat.

A szálláshelyek árai Olaszországban változatosak. A magyarok által preferált önellátós apartmanok általában kedvezőbb áron érhetőek el, azonban a szállodai szobák árai magasabbak, különösen a prémium kategóriájú helyeken. Ezzel szemben a Balatonon is megfigyelhető az árak emelkedése, de itt is találhatók különböző árkategóriájú szálláslehetőségek.

Étkezés tekintetében Olaszország drágábbnak bizonyul, különösen a turisztikai övezetekben, ahol a felszolgált ételek ára magasabb. Ezzel szemben a Balatonnál a büféárak emelkedtek, de az összehasonlítás alapján Olaszországban általában többet kell fizetni az étkezésért, főleg ha étteremben történik.

A Pénzcentrum rámutat, hogy bár az árak hasonlóak lehetnek szállás tekintetében, az étkezési és utazási költségek döntően befolyásolhatják, hogy melyik úti cél lesz költséghatékonyabb. Mindemellett hangsúlyozzák, hogy a választás nagyban függ az egyéni prioritásoktól és az étkezési szokásoktól.