Parkbővítés és virágültetés Balatonalmádiban (veol.hu)

Új növényeket ültettek a város közterületeire, ezzel megújították, illetve bővítették Balatonalmádi zöldterületeit.

A városi zöldfelületek megújítása már évtizedek óta váratott magára, ezért Fabó Péter polgármester javaslatára a testület idén év elején hárommillió forintot különített el erre a célra – írja a veol.hu.

A feladat előkészítésében meghatározó szerepet játszott az önkormányzat településfejlesztési osztálya és a városgondnokság, akik koordinálták a munkát. A növénytelepítést Englóhner Edina tájépítész, pályázati referens és Juhász Sándor, a városgondnokság parkfenntartási csoportvezetője irányította. Eszerint nyolc helyszínt jelöltek ki, közülük két területen fatelepítést végeztek.

Az egyik a Szent István park volt, ahová hat kőrisfát ültettek, a másik pedig Budataván, a benzinkút mellett a 71-es út mellett, ahová díszcseresznyék kerültek. A többi helyen a településkép javítása miatt cserjéket ültettek. A cél az, hogy a telepítéseket minden évben folytatják, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. A fejlesztés első ütemében a településközpont kap főszerepet, mert ez Balatonalmádi legfrekventáltabb területe, ahol a legtöbb ember megfordul. A későbbiekben a város további területei is sorra kerülnek majd.

A jövőben a város vezetése a zöldterületek fejlesztése miatt szakmai együttműködést kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítész Karával. A megállapodás értelmében az egyik első tervezési feladat a településkapuk kialakítása. Az Alsóörs, Felsőörs, Balatonfűzfő és Veszprém felé vezető utak mentén szimbolikus kapuk lesznek, ahol hamarosan csodaszép növénysávokkal köszöntik az embereket. Tudatos és megfelelő tervezéssel, gazdaságosan fenntartható növényültetéssel a városközpont új cserjesávjaihoz hasonlóan egyedivé varázsolják a jövőben ezeket az útszakaszokat is.