Pár éve még elképzelhetetlen volt egy ilyen fejlesztés a Balatonnál (economx.hu)

A 2024-es Kékszalag nemcsak a versenyzők, hanem a nézők számára is felejthetetlen élményt ígér, ráadásul nemcsak a helyszínen, hanem online is. Az idén 56. alkalommal megrendezett vitorlásverseny új technológiai megoldásokkal és az 5G hálózat erejével biztosítja, hogy mindenki részese lehessen a balatoni eseménynek.

Kilencvenedik éve rendezik meg a Kékszalag regattát, 2024-ben a Balaton 56. versenye következik. A megmérettetés megnyitja a teret a hobbivitorlázók számára is, ami a résztvevők számában is nagy növekedést jelenthet.

Európa legrégebbi, leghosszabb távú, és évről évre a legtöbb hajót vonzó tókerülő vitorlásversenye egy XXI. századi, digitális élményt kínáló, valódi technikai sporttá nőtte ki magát az idők során. A Magyar Telekom a legmodernebb digitális megoldásokkal segíti a regatta lebonyolítását, a hajósokat, valamint az újragondolt streaming segítségével a nézőket is – írja az economx.hu.

Az 5G-technológia nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést és számosságában több eszköz csatlakozását biztosíthatja, új lehetőségeket nyitva az ipari és a lakossági felhasználásban. A Telekom mobilhálózatán végzett fejlesztéseknek köszönhetően idén nyártól a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettség már megközelíti a 67 százalékot, a Balaton körüli hálózatoptimalizációnak köszönhetően pedig a 90 százalék feletti szintet is eléri.

A vitorlásverseny élő online közvetítését az 5G Campus hálózata biztosítja. Az idei versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti. A Telekom a verseny idejére kialakított, a tó egész felületét lefedő 5G Campus hálózata akár 650 hajó egyidejű helymeghatározását is képes kezelni.

Egyre inkább nő az 5G terjedésével az igény az ipari, a vállalati és az intézményi privát mobilhálózatok iránt. A Campus Network privát hálózata garantált sávszélességet és biztonságot nyújt, illetve kizárólag az ügyfél által meghatározott eszközökkel használható. A szolgáltató a rendszernek mintegy 10 százalékos kapacitást dedikál az adott területen lévő publikus hálózaton, valamint dedikált felügyeleti rendszerrel támogatva biztonságos, privát hálózatot hoz létre a közvetítő stábnak.

A Kékszalag népszerűségének és a nézők szempontjából a verseny szórakoztató értékének is jót tesz, hogy egy fejlesztésnek köszönhetően a közvetítéséhez már hordozható képalkotó eszközöket is igénybe vesz a Telekom a RECnGO partnerségében.

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett nyomkövető rendszer új korszakot nyit a Kékszalag vitorlásverseny történetében. Az idei versenyen minden hajó GNSS technológiával és a Magyar Telekom mobilhálózatával lesz felszerelve, hogy valós időben követhető legyen a pozíciójuk.

A rendszer új élményeket kínál nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is, hiszen idén már térképen is követhetik a versenyt és támogathatják kedvenc csapataikat. A versenyben résztvevő hajók legénységének a többi hajó követése jelentős többletinformációt biztosíthat, amelyre stratégiát építhetnek, és amelyből következtethetnek azon terület szélviszonyaira is, ahová tartanak.