Pályázatoktól várják a fellendülést Somogyban (somogytv.hu)

Komoly lehetőséget tartogatnak, és gazdasági fellendülést hozhatnak Somogynak a 2014-20 uniós ciklus forrásai – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kaposvári közgyűlésén. A szakemberek arról beszéltek: a megyében kettősség tapasztalható, hiszen amíg a Balaton környéke országos átlag felett teljesít, addig Somogy délebben fekvő területei elmaradnak ettől.

Az ország GDP-jéhez csupán két százalékkal járul hozzá Somogy megye, ez pedig jóval elmarad az átlagtól – erről beszéltek a szövetség kaposvári fórumán. Az eseményen elhangzott: a megye széttagoltsága mellett a mezőgazdaságot sújtó alacsony felvásárlási árak is befolyásolják Somogy teljesítőképességét.

A megyében jelenleg 123 ezren dolgoznak, a munkát keresők száma pedig 7 ezer. A munkanélküliségi ráta alacsonynak mondható, ám a szakemberhiány továbbra is sújtja a megye foglalkoztatóit. Többek között ennek is köszönhető, hogy Somogy gazdasági teljesítménye elmarad az országos átlagtól.

Daxner Gábor, a VOSZ Somogy megyei szervezetének elnöke szerint a termények piacrajutásával vannak gondok,  mivel azt a szintet, ami kellene, hogy az európai piacokon megtudjon jelenni magyar termék, még nem, vagy ritkán sikerül elérni. Az elnök kitért a szakember utánpótlás rossz helyzetére, ami “nagyon kellemetlenül érintette a megye kis és középvállalkozásait”. A probléma érinti a fizikai dolgozókat, a szakmunkásokat, az irányítókat, technikusokat, mérnököket.. – sorolta.

Megoldást a 2014-20-as ciklus uniós és hazai forrásai jelenthetnek, ezek segíthetik majd a kis-és középvállalkozásokat megerősödését és versenyképességének növelését. A cégek termeléskapacitás bővítésre és infrastruktúra fejlesztésre is pályázhatnak majd – fogalmazódtak meg a rémények.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta a megyei önkormányzat fontos szerepet kap az uniós források elosztásában, a Területi Operatív Programban.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kaposvári fórumán elhangzott: a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elkövetkező 3 évben jelentősen fellendülhet Somogy megye gazdasága.