Óvodákba és iskolákba telepítettek ágyásokat Veszprém vármegyében (veol.hu)

Magaságyásokat telepített 8-8 veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Pennyvel együttműködésben. Az egyiknél, a Ringató Körzeti Óvodában a veol.hu is ott volt.

A Bán Mihály, a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola pedagógusának ötlete nyomán, összefogás eredményeként megalkotott projekt pénteken is sokak arcára csalt örömet. A NAK Veszprém Megyei Igazgatósága által és a Penny anyagi támogatásával megvalósított kezdeményezés célja az volt, hogy a vármegye óvodáiban és általános iskoláiban hosszú távon lehessen a mezőgazdasági munkálkodást, a kertészkedést mindennapi tevékenységgé fejleszteni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke megnyitójában elmondta, egy egy évvel ezelőtt elindított projekt fontos állomásához érkeztek. Kiderült, a NAK volt az ötletgazda, majd a Pennyvel közösen létrehoztak egy nyolcfős munkacsoportot, amelyik segítette a munkát. Meggyőződésük szerint ez a projekt egy jövőbe mutató elképzelés, hiszen viszonylag ritkán van lehetőségük a gyerekeknek a természethez olyan közel kerülni, mint amit ez a kezdeményezés biztosít. Nem titkolt szándékuk, hogy néhány gyereket becsábítsanak az ágazatba, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne csak a boltokban találkozzanak zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Mathias Mentrop, a Penny Magyarország vezérigazgatója kijelentette, mindig fontos volt számukra, hogy a helyi közösségre fókuszáljanak, és hogy azokat üzleteiken keresztül is támogassák. Felhívta a figyelmet arra is, hogy igyekeznek tudatosságot teremteni a helyben előállított termékek kapcsán. Nagy örömükre szolgál, hogy egy olyan projektet támogathatnak, amely a legkisebb korosztályokat célozza meg. Elhangzott, cége és Veszprém között nagyon különleges a kapcsolat, hiszen három logisztikai központjuk egyike itt helyezkedik el.

Balogh Lívia óvodavezető ünnepi köszöntőjében elmondta, azért is különösen fontos esemény ez számukra, mert intézményük idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Emlékeztetett, egy évvel ezelőtt készítették el magaságyás-pályázatukat, hogy a természetet ily módon is közelebb hozzák a gyermekekhez. Fontos küldetés számukra a fenntarthatóság, a természetvédelem, az élő természet fennmaradásának biztosítása. Óvodai programjaik célja, hogy a gyerekek szeressék és óvják a természetet.

Ezután jelképes látványültetéshez kérték fel Győrffy Balázst, Mathias Mentropot, Florian Jens Naegelé leköszönő Penny-igazgatót és az ovisokat. Az esemény fényét emelte az óvoda Mókus, Pillangó és Macskacicó csoportjának műsora.