Ötven év múlva nyithatják ki a Tihanyban elhelyezett időkapszulát

Különleges módon emlékeztek meg Bittera Gyula halálának ötvenedik évfordulójáról az Illatok Házában Tihanyban. A Bittera  Gyula  Alapítvány képviselői – Hollán Éva alapító,  Nyárádi Zsolt kuratóriumi tag – időkapszulát helyeztek el  a tihanyi levendula meghonosítójának , a hazai illóolajipar  megteremtőjének életútját bemutató Illatos időutazás című kiállításnak helyet adó épület falába.

Az Illatok napja rendezvény záró programjaként  üzent a jövőnek az alapítvány, amelynek küldetése: Bittera Gyula szellemi örökségét következetesen, célorientáltan feltárni, bemutatni példaértékű munkásságát,  elismertetni és álmait tovább álmodni. Méltatlanul  elfeledett életútját  felkutatta és  kutatja a mai napig az alapítvány. Bittera Gyula álma az volt, hogy Magyarország illóolaj és gyógynövény nagyhatalom legyen. Minden egyes nap ennek az álomnak a megvalósításán dolgozott. Magyarország első illóolajgyárát létrehozva a világ számos országába  exportálta hazai gyógynövény-ültetvényekből nyert kiváló minőségű több mint harmincféle illóolaját, miközben világhírűvé tette a tihanyi levendulát.

Bittera Gyula álmai nem voltak öncélúak. Ezt bizonyítják azok az idők, amikor   elvették tőle addigi munkája gyümölcsét, minden eredménytől  amit évtizedek munkájával elért, megfosztották, kisemmizték, ennek ellenére ő töretlenül, haláláig hitt a hazai illóolajgyártás és a gyógynövénytermesztés  jövőjében.

” Az időkapszula elhelyezésének gondolata azért fogalmazódott meg, hogy általa üzenjünk a jövő nemzedékének. Adunk egy mai “helyzetképet” hiszen 2020 óriási változásokat indít el a világban, mi most ennek a kezdetén vagyunk, és reméljük azon egyetemes értékek diadalmaskodnak melyeket Bittera Gyula és mi is vallunk! Magyarország tényleg gyógynövénytermesztő nagyhatalom lesz és részt vesz a világ gyógyításában”

– mondta köszöntőjében Nyárádi Zsolt a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja, a Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítója.

Az időkapszulát a tervek szerint 2070. október 21-én Bittera Gyula halálának 100. évfordulóján nyitják fel, akkor derül majd ki, hogy milyen kordokumentumokat és üzenetet rejt.