Ötszintes ház épülhet engedéllyel a siófoki obszervatórium mellé?

A siófoki obszervatórium közvetlen tőszomszédságában, a vízparton ötszintes társas lakóházat tervez építeni az Azúr Szórakoztató Központ Kft., ami szakvélemények szerint veszélyeztetné a balatoni viharjelzés alapjául is szolgáló mérések pontosságát. Az obszervatóriumok környékét ma már kormányrendelet védené, az építkezés korábban szerzett jogok alapján mégis megkezdődhet, hacsak az állam közbe nem lép, akár nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Az ötszintes ház egyik látványterve, mellette vonalakkal jelezve az obszervatórium

 

A hirbalaton.hu megkereste írásban az illetékes Somogy Megyei Kormányhivatalt, hogy megtudja, valóban megkezdődhet-e, és mikor az építkezés az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) helyi védettséget élvező obszervatóriumának közvetlen közelében. Arra is rákérdeztünk, a balatoni turizmus szempontjából, illetve nemzetbiztonsági szempontból nem kockázatos-e a klímaváltozás idején a siófoki obszervatórium méréseinek pontosságát veszélyeztetni egy nagyszabású építkezéssel. A kormányhivatal sajtófelelőse szóban közölte, folyamatban lévő ügyről nem adhatnak felvilágosítást.

Időközben az építkezés megkapta a kormányhivataltól az engedélyt.

 

Így néz ki az üres, az obszervatórium falával és a Balaton öblével határos építési telek (fotó: hirbalaton.hu)

 

Nem csak egy építésjogi kérdés

Több mint fél évtizede tart a csata, amiben már sokan sok mindent tettek, hogy megakadályozzák az obszervatórium szomszédságában lévő, nyúlfarknyi, körülbelül 60 méter hosszú, 20 méter széles, vagyis, alig 1200 négyzetméteres területen az építkezést. Szinte meglepő, hogy a mai napig nem sikerült. A keskeny telken évekig két védett hársfa állt, amelyek egy korábbi, építkezést elutasító határozat fontos érveként szerepeltek, de a fákat 2018 nyarán egyszerűen kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe valami oknál fogva építési telekként jelölték az egykor strandként funkcionáló, majd magánkézbe került területet, és az új jogszabályok nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházó rendelkezik építési engedéllyel. Az alábbi nyilatkozatok is jól tükrözik, az ügy nem tekinthető egyszerű építésjogi kérdésnek.

 

A legfontosabb leírt, vagy elhangzott vélemények, állásfoglalások:

  • 2016:   A siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt nyilatkozza, hogy 1956 óta folynak mérések és megfigyelések a  létesítményben. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, amely alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban. Az obszervatórium környezetének beépítése a mérési pontosságokat veszélyeztetné, amely következményekkel járhat.
  • 2017:   Az MTA elnöke az ügyben 2017-ben megküldte állásfoglalását Lázár János miniszternek, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy „..hazánk, és az egész emberiség jövőjét érintő legnagyobb kihívások közé tartozik a klímaváltozással és annak hatásaival történő szembenézés”. Sajnálatosnak nevezte, hogy egy tervezett magánépítkezés miatt a siófoki obszervatóriumban folyó tudományos célú, és a balatoni viharjelzést egyaránt szolgáló életvédelmi fontosságú mérések veszélybe kerültek.
  • 2017:   „A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében” – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) az MTI-vel 2017 elején, amit nem követett lépés.
  • 2018:   dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke egy balatoni rendezvényen a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva azt mondta, kizárólag szakmai elvek alapján már évekkel ezelőtt azt nyilatkozta a szolgálat, hogy nem tudja elfogadni a siófoki obszervatórium melletti építkezést. „.. az agrártárcához fordultunk az ügyben, amikor látszott, hogy egy háttérintézmény szintjén nem lehet megoldani a kérdést. Reménykedünk a megoldásban” – fogalmazott akkor az elnök.
  • 2019:   Egy július elején életbe lépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A siófoki mérőbázist ez azért nem védheti meg, mert a szomszédságában építkezni szándékozó cég már korábban építési engedélyt szerezhetett.
  • 2019:   Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke egy konferencián úgy fogalmazott: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.”
  • 2020:   dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere egy hónapja azt mondta egy online-konferencián: „..mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”.

 

Előzmények:

A siófoki obszervatórium melletti terület (Vitorlás utca 15/b.) valamikor a MOL érdekeltségébe tartozott, és strandként üzemelt. 2003-ban a Váltó-4 Libra Rt.-n keresztül a Balatoni Hajózási Zrt.-hez került, de az eladta, amikor módosultak a kikötőbővítési tervei. Az ingatlan egy kft-hez, majd 2004 végén a Tisza Cipőt feltámasztó, a Menza Éttermet beindító vállalkozó, ifjabb Vidák László tulajdonába került. A Vidák család 2013-ban családi házat kívánt építeni az egyébként kicsi vízparti telekre.

A helyi önkormányzat akkor annyit tudott tenni, hogy bár ki kellett adnia az építési engedélyt, változtatási tilalmat rendelt el az övezetre, ami egy idő után lejárt. Az OMSZ, valamint az illetékes vízügyi igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a kiadott építési engedély miatt. Az ingatlantulajdonos Vidák perre ment, de a Közigazgatási Bíróság az alperes Somogy Megyei Kormányhivatalnak adott helyt. Ezt kővetően, újabb befektető kezdett el kilincselni engedélyekért – immár nem csak egy családi házra, hanem ötszintes társas lakóház megépítéséért – hol a Molnár Beton, hol az Azúr Szórakoztató Központ Kft. nevében. A felmerült kifogásokat orvosolták, a hiánypótlásokat végrehajtották, az építési engedély megszerzésekor érvényben lévő jogszabályoknak megfelelnek a tervek. Ha a kormányhivatal döntése ellen senki nem él keresettel, az építkezés beindulhat.

A siófoki obszervatórium mérőtornya észak felől

 

A társas lakóház látványterve dél felől