Öt évet is kaphat aki a védettségi igazolvánnyal trükközik (168.hu)

Súlyos büntetés jár az igazolvány hamisításáért – majdnem annyi, mint a pénzhamisításért. Egy év elzárást viszont az a vendéglátós is kaphat, aki nem ellenőrzi vendégei oltottságát – írja a 168.hu.

Sorra hozza a kormány a járványügyi intézkedéseket, előírásokat megszegőket egyre súlyosabb büntetéssel szankcionáló rendeleteket. A legújabb intézkedés a fokozatos nyitás miatt „felértékelődő” védettségi igazolványokkal trükközőket veszi célba: a Magyar Közlönyben a nyitás újabb állomásának napján, szombaton megjelent kormányrendelet szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélések.

Azt, hogy melyek az öt év börtönnel sújtott visszaélések, a rendelet fel is sorolja: ilyen a védettségi igazolvány hamisítása, de már a valódi plasztikkártya adatainak megváltoztatása is. Szintén öt évre lecsukhatják azt is, aki a hamis védettségi igazolást felhasználja, vagy más nevére szóló, amúgy valódi igazolványt használ fel a maga nevében, továbbá azt is, aki a védettségi igazolványhoz kapcsolódó „információs rendszerbe adatot jogtalanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

Nem ajánlott forgalomba hozni, kereskedni – magyarán pénzért kínálni – a védettségi igazolványt, még akkor sem, ha az valódi, mivel ez is öt év börtönt érhet. Csakúgy, mint az, ha valaki „bűncselekmény elkövetése céljából” a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban számítástechnikai programot készít, vagy azzal kerekedik. Az akár öt éves börtönbüntetés jelentős szankció – összevethető például azzal, hogy a bankjegyhamisításért 2-8 év közötti szabadságvesztés jár.

Ha öt évet nem is, akár egyéves elzárást viszont az az üzemeltető is kaphat egy korábbi rendelet szerint, aki nem győződik meg a hozzá betérő vendég oltottságáról, vagyis nem kéri el a védettségi igazolványát. Ebben az esetben az elzárás azonban csak a legsúlyosabb büntetés, első körben bírságot szabnak ki az üzemeltetőre, ennek összege pedig 100 ezertől egymillió forintig terjedhet. Ez már sokakat érinthet, hiszen a 4 millió beoltott április 30-i elérése után, május 1-től érvényes az újabb nyitási fokozat, ennek részeként számos, eddig bezárt helyre mehetünk, de csak védettségivel.