Öt érdekesség a Balatonról, amit nem biztos, hogy tudtál (foldjaro.hu)

A foldjaro.hu öt érdekességet gyűjtött össze a Balatonról. Megtudhatjuk, hol is érik be a füge, vagy mikor és miért lehetett átgyalogolni az északi partról a délire.

Badacsony, a magyar Francia Riviéra?

A Badacsony déli lejtőjén olyan meleg éghajlat uralkodik, hogy a szőlő mellett néha a füge is beérik. A tó víztükre a ráeső napsugárzás jelentős részét visszaveri, ezzel biztosítva az északi part szőlőtermésének zamatát. A Balaton ezen részén évente 2000 órát süt a nap, pont annyit, mint a Francia Riviérán.

 

Többször kiszáradt

1867-ben annyira alacsony volt a vízszint, hogy több helyen át lehetett gyalogolni az északi partról a délire. A víz szintje jelenleg stabil, de emberi beavatkozás nélkül a Balaton idővel feltöltődne hordalékkal, és elmocsarasodna.

 

Korábban tényleg tenger volt a tó helyén

A Balaton kiterjedése néhány millió évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt, mint most, szinte az egész Kárpát-medence víz alatt állt. Ezt nevezzük az ősi Pannon-tengernek, az idők során a hatalmas víztömeg kiédesedett, majd a folyók szépen lassan feltöltötték hordalékukkal.

 

Közép-Európa legnagyobb tava

A Balaton hossza 77 km, a legkisebb szélessége Tihanynál van, ahol 1,5 km-es, a legnagyobb távolság a két part között Balatonvilágosnál és Balatonalmádinál van, ott 12,7 km. A tó felülete 600 km². A legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában van.

(Fotó: foldjaro.hu)

A Balaton vize cserélődik

A tó vízmennyisége 1800 millió m³. A teljes vízkészlete 2,2 év alatt “cserélődik ki”. A friss víz utánpótláshoz a vízgyűjtő területe 5774 km².

(Forrás: wikipedia)