Őszi szezonnyitóval indul a Gasztrohegy új évada Badacsonyban

A Gasztrohegy szervezői hétfőn az új évadot őszi szezonnyitóval indították. Ilyenkor kezd lehűlni a tó vize és a nyári strandolás helyett a vendégek már sokkal inkább a szüret, a borok és a régió ízei miatt érkeznek Badacsonyba. Ennek jelképeként a vendéglátók hagyományteremtő jelleggel a Gasztrohegy új évadának tematikája szerint terített asztalt közösen emelték ki a vízből a partra.

(Fotó: Gasztrohegy)

Az őszi szezonnyitón olyan szépen sütött a nap, hogy mindenki nyáriasan öltözve állt be gumicsizmában kiemelni a terített asztalt a Balatonból – közölték a szervezők.  A Gasztrohegy egy éves születésnapjának megünneplésére külön tortát készítettek, valamint az évad gasztro témáit illusztráló terítékkel a logót és a rendezvénysorozat fő üzenetét is megjelenítették. A résztvevők igyekeznek megmutatni, hogy a Badacsony valójában tányér alakú, amiről persze csak akkor győződhetünk meg igazán, ha maximálisan nívós ételek kerülnek a tányérba, maximálisan hiteles formában, helyi alapanyagok tudatos használatával – áll a hirbalaton.hu-nak küldött közleményben.

Tavaly ősszel indította el a Gasztrohegyet az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátóhelyek. Összefogásukkal itthon először valósult meg ilyen különleges gasztrotúra. A szervezők lelkesedése kezdettől találkozott a vendégekével és a kezdeményezés sikere folytatásra kötelezte őket. Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát.

Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jellegű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

A gasztrotúrát három különböző formában lehet átélni:

A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, arra invitálnak a szervezők, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk. Az igazi “fesztivál hangulatért” a Gasztrohegy központi helyszínén lehet kóstolópoharat és karszalagot venni, 1500 forintért, mellé térképet is kapunk. A karszalag feljogosít a szombaton és vasárnap egész nap félóránként járó elektromos busz használatára is.

A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is, és ingyenesen használhatják a buszt, mely a 10 hely között közlekedik félóránként egyik és másik irányba.

Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét.

Idei Gasztrohegy alkalmak:

  • Október 26-27. Gasztrohegy/8. – Nem HEKK – Halak hétvégéje
  • November 23-24. Gasztrohegy/9. – Badacsony szárnyal – Szárnyasok hétvégéje
  • December 28-29 Gasztrohegy/10. – Nagymamáink receptjei
  • Január 18-19. Gasztrohegy/11. – Vadászidény
  • Február 15-16 Gasztrohegy/ 12. – Disznóságok
  • Március 14-15. Gasztrohegy/ 13. – Húshagyó kedv – Zöldségek és sajtok hétvégéje
  • Április 4-5. Gasztrohegy/ 14. – Füstölgés! – Tavasz