Őstermelők Zamárdiban: a déli part úttörője az új Patkó Piac (Balatoni Futár)

A Balaton északi partján nagy népszerűségnek örvendenek a termelői termékek és piacok a helyi lakosok és térségbe érkező vendégek körében. Elég, ha csak a Liliomkert piacra gondolunk Káptalantótiban, vagy éppen a Piac Placcra Tihanyban. Ezekhez hasonló, elismert, turisztikai attrakcióként funkcionáló piac a déli parton még nem alakult ki, pedig a forgalmi, keresleti potenciál ugyanúgy adott a somogyi területen is. Ezt a hiányt próbálja betölteni a Zamárdiban található Patkó Piacírja a Balatoni Futár régiós újság.

A Patkó Piac méretében meg sem közelíti a fent említett piacokat, a szervezők lelkesedése és együttműködése miatt azonban mindenképpen figyelemre érdemes – nem beszélve a kiváló minőségű termékekről és a jó hangulatról.

Somogy megye egészében – így a Balaton déli partján is – eddig csak foltszerű, mozaikos módon alakultak ki igazán erős helyi termelői-vásárlói kapcsolatok, bár a minőségi gasztronómia, a színvonalas, a balatoni gasztro-forradalom élén járó vendéglátók sokat tettek a magas minőségű helyi, somogyi termékek népszerűsítése érdekében.

 

Van piac a déli parton is, de azok mások

A déli parton számos hagyományos piac működik, azonban ezek színvonala, a megvásárolható termékek köre és minősége meglehetősen változó. Emellett jellemzően egyik piac kapcsán sem azonosítható igazán turisztikai potenciál. A szakértők számára már jó ideje nyilvánvaló volt, hogy a Balaton régió somogyi területein is nagy szükség volna jól szervezett, kiváló minőségű termékeket megjelenítő termelői piacokra.

Korábban is voltak ilyen irányú kezdeményezések.  Jó példa erre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szakértői (Schumacher Henrietta, Weisz Margó) által szervezett Helyi Termék Nap rendezvénysorozat, valamint a Gasztrotali rendezvények, melyek a Patkó Piac előképeinek tekinthetők. Annál is inkább, mert a Patkó Piacon árusító termelők éppen ezeken a rendezvényeken ismerkedtek meg egymással.

 

2020 májusában hívták életre a Patkó Piacot

A somogyi helyi termék előállítók részéről már 2017-2018-ban, az INTERREG Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében a Balatoni Integrációs Kft. részvételével futó AgriShort projekt megvalósítása során is megfogalmazódott az az igény, hogy termékeik értékesíthetőségét és presztízsét is javítaná, ha egy közösségi alapokon szerveződő, márkanévvel és arculattal rendelkező termelői együttműködés egységesen szervezné a termékek piacra juttatását. E gondolatból született meg a Somogyi Helyi Termék Egyesület, amely a tagok aktivitásának köszönhetően 2020 májusában életre hívta a Patkó Piacot Zamárdiban.

Az egyesület elnöke, Vrancsik Tibor alig egy évtizede hagyta el a fővárost, hogy szabad idejének jelentős részét a somogyi lankákon, erdőkben töltse. Természetesen nem céltalanul barangol a zöld birodalomban: gombát keres, szárít, termel – és árusít. S mindezt oly szakértelemmel, elkötelezettséggel, hogy immár a déli parti őstermelők szószólója, érdekeiknek nagykövete lehet:

Régi igazságot fogalmaztunk újra, amikor megalakítottuk a Somogyi Helyi Termék Egyesületet: csak az összefogás segíthet. A kezdeményezések már fél évtizedre nyúlnak vissza – ekkor alig kéttucatnyian gondoltuk úgy, hogy közösségként hatásosabban tudunk fellépni, eredményesebbek lehetünk a pályázati kiírásoknál, mintha egyénileg próbálkoznánk. A szervezet létrehozását másfél éves előkészítő munka előzte meg, s a gyümölcs napjainkra beérett: a zamárdi Patkó Piac immár nem csak kereskedelmi fórum: baráti találkozó is egyben, ahol a jövő útjait is egyengetjük. A helyi lakosság, a nyaralók, a környékbeli éttermek és szállodák máris partnerként kezelnek bennünket, s viszik jó hírünket. Itt valóban csak őstermelőkkel és termékeikkel találkozhatnak a vásárlók, a minőséget pedig a visszatérők száma jelzi. A helyszín már önmagában kuriózumnak számít, hiszen egy büfé fedett teraszán találhatók standjaink. Az ilyen miliőben sajátos kapcsolat alakul ki a vevő és eladó között, alkalom nyílik beszélgetésekre is, melyek témája elsődlegesen a balatoni gasztronómia állapota.

 

Modell lehet a zamárdi kezdeményezés

Vrancsik Tibor elmondta: több somogyi település önkormányzata szívesen venné, ha az egyesület másutt is felvállalná az őstermelői piac megszervezését, hiszen köztudott: a helyi termék fogyasztása a helyi gazdaságot erősíti. Terveik – és lehetőségeik – szerint jelenleg egy, a ma még építés alatt álló zamárdi piac működtetését vállalnák fel, s ez lehetne a somogyi modell, bázis is.

A Patkó Piacon a teljes élelmiszeripari skálát megtalálhatják az érdeklődők, s nem nagyüzemi nívón. Jelenleg vasárnaponként várjuk a vásárlókat, ám ha a zamárdi önkormányzat szívesen venné ajánlatunkat, jövőre már szombatonként is megtalálhatnak bennünket a friss, egészséges, igazi somogyi termékek hódolói – olvasható a Balatoni Futárban.