Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés zajlott a Balaton déli partján

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei június 26-án Siófok és Fonyód vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nemcsak civil autókkal, hanem drónokkal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul.

Az akció ideje alatt a járőrök 540 gépjárművezetőt ellenőriztek, egyetlen sofőrrel szemben sem merült fel az ittasság gyanúja. A rendőröknek kiemelten sebességtúllépés, elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint biztonsági öv használatának hiánya miatt összesen 53 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést hat járőrautó, négy civil gépkocsi, egy sebességmérő berendezés és két drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben részt vevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek – írja honlapján a rendőrség.