Összegzés és tervek a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában (veol.hu)

Értékelték az elmúlt egy évet majd terveikről is beszéltek a létesítmény egyéves születésnapja apropóján a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában a közelmúltban.

Hári Lenke alpolgármester méltatta, hogy a Zsidó Kiválóságok Háza gyorsan és magas színvonalon integrálódott a város, illetve az Óváros kulturális és társadalmi életébe. Hozzátette, munkájukat továbbra is támogatják. A köszöntő után Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke a születésnapra összeállított filmet vetített az eseményekről. Így a különböző látogatásokról, járt náluk az izraeli és a norvég nagykövet, a Porga Gyula veszprémi, Áldozó Tamás pápai polgármester, valamint Navracsics Tibor uniós biztos, és felkeresték őket egyházi vezetők is.

A film felidézte rendezvényeiket, amelyek Einsteint, illetve világhírű magyar tudósokat mutattak be, és Helyi kiválóságok címmel sorozatot indítottak, amelynek első vendége Bergmann Ernő, a legendás cukrász volt. Szerveztek könyvklubokat, zenés előadásokat, koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar. Mindemellett sok emblematikus csoport járt náluk, például a Magyar Cionista Szövetség, helytörténeti egyesületek, izraeli baráti társaságok, Hit Gyülekezeti csoportok. A zsinagógában külön súlyt helyeztek az oktatási intézményekkel való kapcsolatra, ilyen például az Eötvös Lóránd Általános Iskolával való együttműködés. Több helyi iskola látogatta már meg az intézményt, amit szeretnének kiterjeszteni a régió és az ország oktatási intézményeire is. Az elmúlt egy évben nevezetes alkalmakhoz kiállításokkal kapcsolódtak, mint a múzeumok éjszakája, valamint a zsidó hanuka, illetve a keresztény karácsony ünnepéhez.

A teljes cikk itt.