Összefoglaló a 2020. évi, Kékszalag verseny időjárásáról – különösen gyenge szélviszonyok (met.hu)

A verseny idején a Földközi-tenger irányából épülő anticiklon alakította a Balaton térségének időjárását. Az anticiklon keleti oldalán egy-egy léghullám súrolta a Kárpát-medencét, de meghatározóan az anticiklon, azon belül a helyi hatások, főként a tavi cirkuláció határozta meg a Balaton és a Kékszalag tókerülő vitorlásversenykülönösen gyenge gyenge szélviszonyait – írja a met.hu az összefoglalójában.


Első nap

Az első napon délelőtt a mérsékelt északkeleti szelet felváltotta a helyi cirkuláció. A keleti medencében eleinte a déli part mentén fújt a mérsékelt szél. Később a keleti medencében a tavi szél többfelé kiterjedt a part fölé, mögötte a vízfelületen már alig volt áramlás, nagyobb területeken szélcsend volt.

Az anticiklon északkeleti oldalán közeledő nagyon gyenge hidegfront előtt délután a középső és nyugati medencében megindult egy gyenge nyugati, délnyugati áramlás amely segítette az élen haladókat. A keleti medence masszívabb cirkulációs rendszere azonban ennek ellenállt és ott alig mozdult a szél.

Éjszaka a gyenge északnyugati alapáramlás és a tavi cirkuláció éjszakai ága a Szigligeti-öbölben és az északi part völgyeinek kijáratában kissé megélénkítette a szelet illetve hajnalban a középső medencében megindult az ilyen helyzetben szokásos gyenge északkeleti áramlás.

Második nap

A délelőtti órákban ismét csak a gyenge helyi hatások érvényesültek, majd a következő északnyugati léghullám előtt a déli óráktól mérsékelt délnyugati, a délután második felében északnyugati szél kezdett kialakulni, a keleti medence irányába egyre élénkebben fújva. Ez a hol élénkebb, hol mérsékelt szél térben és időben erősen változva, de fennmaradt a második éjszaka során segítve a kitartó hajósokat.

PS.

Amikor a 70-es cirkálók befutottak, egy kiváló hajós távoli vizekre indult. Pumucz Tamás emléke itt marad a balatoni széllel, most és mindörökké…. – szól az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának összefoglalója.