Őshonos halakat telepítettek a városháza előtti tóba Balatonfűzfőn (veol.hu)

Az idén felújított városháza előtti tóba – amelyet helyi források táplálnak – compókat és sudár pontyokat telepítettek a napokban a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. támogatásával. A ritkaságszámba menő kezdeményezés nemcsak turisztikai vonzerőt jelent, hanem a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet az őshonos halak bemutatásával.

Az őshonos halfajok telepítése Balatonfűzfőn Erdősi Róbert helyi természetvédőtől indult, az ötletet pedig felkarolta az önkormányzat – írja a veol.hu.  Marton Béla Balatonfűzfő polgármestere elmondta: a halaknak köszönhetően a parktó karbantartása is egyszerűbbé válik. Mozgásuk és táplálékszerzésük révén kevésbé hínárosodik a tó, így a kerttó és a meder tisztítása kevesebb munkát igényel a jövőben. A polgármester megjegyezte, a Horgászegyesületek Szövetsége segíti az önkormányzatot a tó üzemeltetésében, egyúttal bejelentette: Balatonfűzfő idén elindul a balatoni horgászbarát település címért – tudósít a veol.hu.

A haltelepítés ősszel bodorka, dévér-, karika-, valamint vörösszárnyú keszegek és aranykárászok telepítésével folytatódik.