Országszerte több százszor hívták a tűzoltókat a vihar miatt (mti)

Csak Somogyban több mint 100-szor, országszerte majdnem 400-szor hívták a tűzoltókat a vihar miatt. A viharos szél tetőket, kéményeket rongált meg és fákat döntött ki a legtöbb esetben, több ezer fogyasztási helyen pedig átmenetileg áramszünet volt – a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megye, Zala és Baranya kivételével keddre is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél veszélye miatt. Több megyében a zivatarveszélyre is figyelmeztetnek.

 

Országszerte tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg a viharos szél hétfőn, és a kompközlekedést is leállították a Balatonon.

Zala és Somogy megyében riasztották a legtöbbször a tűzoltókat, de Fejér, Pest és Veszprém megyét is elérte már a vihar.
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő este az MTI-vel azt közölte, hogy hétfő este 7 óráig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására a viharos szél miatt. 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél.

Győrben egy sportcsarnok tetején bontotta meg a szél a sátorponyvát, Szentlőrincen egy általános iskola kapujára dőlt fa. A lakóházak mellett több középületben is kárt tett a szél.

240 helyszínre kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat. A fák több helyen is villanyvezetékre dőltek, emiatt országszerte több ezer fogyasztási helyen van átmenetileg áramszünet.

Somogy megyében több mint száz esetben kérték a tűzoltók segítségét viharkárok felszámolásához.

Török Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek elmondta, a megyében tetők, kémények, gépkocsik rongálódtak meg, fák dőltek elektromos vezetékekre. A megye összes tűzoltóságának volt vonulása a nap folyamán, de a legtöbb kár Kaposváron és környékén történt.

Zala megyében a nap folyamán több mint 50 esetben hívták a tűzoltókat viharkárok miatt – mondta el az MTI-nek Kalamár Norbert, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A legtöbbször utakra, vezetékekre dőlt fák vagy leszakadt ágak miatt kellett közbeavatkozniuk, néhány esetben pedig tetőlemezeket bontott meg a viharos szél.

Tolna megye több településén tetőket bontott meg a szél, és kidőlt fákat kellett eltávolítani a közterületekről. Az E.On tájékoztatása szerint Tamásiban, Iregszemcsén, illetve a Baranya megyei Szentlőrinc térségében vezetékekre dőlt fák okoztak áramkimaradást.