Országos kerámia és gobelin biennále nyílik Keszthelyen (mti)

Pelso 2017. címmel országos kerámia és gobelin biennále nyílik szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében. A Róma útjai témakörben rendezett tárlaton hatvannyolc művész közel száz alkotását mutatják be. A kiállítás augusztus 31-ig látható. 

A tematika felkeltette a művészek képzeletvilágát, nagyon sok nívós pályamunka érkezett a felhívásra – mondta el az MTI-nek Gopcsa Katalin művészettörténész, a kiállítás rendezője.

Hozzáfűzte: a kiállításon külön egységet alkotnak a textilben, kerámiában megfogalmazott útkövek, amelyek a legkülönbözőbb kompozíciókban jelennek meg a pályamunkában. Az egyik kerámiában a művész az egymáshoz kapcsolódó köveket formázta meg, köveket applikáltak, rajzoltak a textilekre, egy kerámia-faliképnél pedig az előtérben láthatók a kövek, míg a háttérben a badacsonyi hegy körvonalazódik – ismertette a részleteket Gopcsa Katalin.

Számos pályamunkában a római út precizitása, mértani pontossága és a táj szépsége ötvöződik. A Római Birodalom 12 évszázados fennállása alatt 80-100 ezer kilométeres úthálózatot hoztak létre. Az utak a praktikus és precíz nyomvonalak mentén mérnöki pontossággal készültek. Az 50-70 centiméter magas, kavicsos alapra épült római utakat még napjainkban is lehet használni – emlékeztetett művészettörténész.

Összegzésként elmondta: a biennále célja az értékek megőrzése, a régi kincsek továbbéltetése a kortárs művészek alkotásain keresztül. Mint fogalmazott, a keramikusok és a textilművészek alkotásaiban a Balaton a kultúrtörténetével együtt jelenik meg. A szervezők a kezdetektől inspiráló és ihletadó témákat, motívumokat kínáltak a pályázóknak: a tematikák közt szerepelt például a bor, a szőlő és a gyümölcsöt érlelő balatoni táj, a pannóniai regék és mondák világa, idén pedig a római limes – idézte fel Gopcsa Katalin.

Szólt arról is, hogy a kiállítás-sorozat címében a gobelin szó megmaradt, de a textilesek már sokkal több kompozíciót készítenek és a textilanyag is változatosabbá vált.

Az első Pelso Kerámia és Gobelin Biennále húsz évvel ezelőtt, 1997-ben nyílt meg a Balatoni Múzeum dísztermében. A Pelso elnevezés a Balaton ókori latin nevéből ered, a rendezvény logója a Seuso-kincsek kalandos történetét modellező, egy méter átmérőjű ezüst domborított tál.

A korábbi években a kerámia és gobelin biennále ideje alatt átlagosan 10 ezren látogattak el a Balatoni Múzeumba. A Pelso 2017. kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg Keszthelyen.

A rendezvény a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Balatoni Múzeum és Keszthely Város Önkormányzata közös szervezésében valósul meg.