Országgyűlés: „nagy költséget jelent a turisztikai adatszolgáltatás”

Téma volt az Országgyűlés mai ülésén a napirend előtti felszólalásokban, hogy nagy költséget jelent a turisztikai adatszolgáltatás – az MTI tudósítása szerint.

 

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy a turisztikai adatszolgáltatás rendszerével az a legnagyobb baj, hogy jelentős költséget generál a vállalkozóknál, semmilyen előnyt nem biztosít nekik, de plusz feladatot ad. Az is probléma, hogy nem érthető, mi szükség ezekre az adatokra – tette hozzá.
Úgy vélte, a szálláshelyek esetében valamennyire még érthető az adatszolgáltatási kötelezettség, de a vendéglátóipari egységek tekintetében értelmezhetetlen, és kérdéses, hogy ez alapján milyen stratégia dolgozható ki. Megjegyezte: a hivatalos kormányzati célkitűzést, a gazdaság fehérítését az online pénztárgépek már megoldották.

 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy válaszolt, hogy a képviselő korábban már megtette ezt a felszólalást, így nincs sok értelme annak, hogy ugyanezt a kérdést feltegye. Már akkor is elmondta a képviselőnek, hogy a digitális adatbázisok fontos szerepet játszanak a modern gazdaságfejlesztésben, és az, hogy a képviselő azt gondolja, nem lehet egy ilyen adatbázisból következtetést levonni, nem jelenti azt, hogy a turisztikai szakemberek valóban ne tudnának – fogalmazott.
Úgy vélte, jobb már a szezon alatt látni, hogyan alakulnak a turizmus számai, és nem kell megvárni a KSH hetekkel, hónapokkal későbbi adatszolgáltatását. Emellett a rendszer hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is – tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta: az eredmények magukért beszélnek, mert az idei számok nem sokkal maradnak el a korábbi rekordszintektől.