Országgyűlés: mi lesz a Balatoni Hajózási Zrt.-vel? (mti/hirbalaton.hu)

Az országgyűlés hétfői ülésén Kepli Lajos (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy októberben jár le a tőkeemelési határidő a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart) a tulajdonos önkormányzatok számára. Mi lesz akkor, ha az állam 12 milliárd forinttal emeli a társaság tőkéjét, és ezzel ötven százalék alá csökken az önkormányzatok tulajdonrésze? – tette fel a kérdést.

 

A Jobbikos politikus szólt arról is, hogy Siófok jelezte, befizeti a ráeső 700 millió forintot.

(A hajózási cégben korábban ingyenes állami vagyonjuttatással tulajdonossá vált, kikötővel rendelkező Balaton-parti önkormányzatok vállalták egykoron, hogy ez év októberéig ismét emelik a társaság tőkéjét másfél milliárd forinttal. Másfelől a kormány kiemelt balatoni programjában több mint 12 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő a Bahart-nál, ami ha tőkeemeléssel teljesül, állami többségi tulajdonúvá válik a hajózási cég. Az önkormányzatok jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a kormány képviselőivel, vélhetően arról, ha a most még 4 milliárd forintos jegyzett tőkével rendelkező társaság állami többségi tulajdonba kerül a jövőben, engedjék el a számukra igen megterhelő tőkeemelési kötelezettségüket. Hiszen akkor így is úgy is kisebbségi tulajdonba kerülnek – a szerk.) 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Kepli Lajos kérdésére válaszolva elmondta, a feltőkésítés határidejét 2018. március 31-ig hosszabbították meg. A balatoni hajózás működését, lévén az az egész országnak fontos, a kormánynak vizsgálnia kell – tette hozzá.