Örökös tagokkal bővült a Magyar Vitorlás Szövetség (hunsail.hu)

A Magyar Vitorlás Szövetség idei rendes közgyűlésén örökös taggá választották Kovács Bélát, Schmalz Józsefet és Törzs Imrét.  A balatoni vitorlázók az elmúlt évtizedben elért teljesítményükkel, munkásságukkal sokat tettek a hazai vitorlázás népszerűsítéséért, valamint elősegítették, hogy a sportágat a fiatalabb generáció is megismerhesse. 

Kovács Béla Balatonfüreden kezdte a vitorlázást 1930-ban, a Kincsem I. nevű hajóval.  1933-ban megvásárolta a Kincsem II. versenyjollét, mellyel több hazai versenyen győzelmet aratott, 1933-ban a Balatonfüreden rendezett Európa-bajnokságon pedig a harmadik helyezést érte el. 1935-ben megépíttette Kincsem III. nevű hajóját. 1936-ban ezzel nyert Kékszalagot, majd bajnokságot is. Eközben Dingi típusú Babszi nevű hajójával 1935-ben a Dingi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert. 1938-ban újabb Kékszalag győzelmet tudhatott magáénak. Olimpiai jolle osztályban 1938., 1939., 1941., 1947., 1954. és 1956. években volt bajnok Finn osztályban pedig 1959-ben bizonyult a legjobbnak.  1933-tól 1948-ig a Balatoni Yacht Club versenyzője volt, 1939-től 1948-ig a lellei osztály kapitánya, az ’50-es években pedig a Vasas versenyzője. 1988. december 7-én 84 éves korában hunyt el Budapesten.

Schmalz József vitorlás pályafutását az 1950-es években Tökmag nevű M-yolléjával kezdte. A versenyeken az egyszemélyes hajókat kedvelte. Az M-yolle kinövése után Finn hajóosztályban vitorlázott és versenypályafutását ezzel az osztállyal is fejezte be az 1980-as években. Többszörös ifjúsági, junior bajnok volt, mindkét hajóosztályban. Finnben válogatott kerettag volt, többször járt külföldi versenyeken, ahogy azt akkoriban lehetett. Versenyzői pályafutását befejezve a család Dörmögő 2. nevű Rebelljével vitorlázott. Rendszeresen részt vett a család által szervezett, alsóörsi TVSK kikötőből induló gyerektúrákon, amelynek hagyománya még édesapjáról öröklődött a családra. Mindig örömmel vett részt vitorlás versenyek lebonyolításában, ahol régi barátokkal, versenyzőtársakkal együtt mérte fel a hajókat, segítette a versenyek rendezését.

Törzs Imre 1947-óta tagja a Balatonfüredi Yacht Clubnak valamint jogelődjeinek. 1952 és 1954 között, amikor behívták katonának átvezényelték a Honvéd SE sport századához. Ez idő alatt is dobogós bajnoki helyezései voltak. 1949-ben a Kalóz osztályban rendezett bajnokságon harmadik helyezett lett Holényi Imrével, ez volt élete első bajnoki helyezése, majd 1951-ben már ugyanebben a felállásban bajnoki címet szerzett. Leszerelése után a Balatonfüredi Vasasban folytatta csillaghajóban. 1957-ben már dobogós helyezést ért el, ugyanebben az esztendőben forradalmasította a csillaghajó versenyzési technikát, amikor észak-nyugati a Beaufort-skála szerinti hetes szélben teljes vitorlázattal végigszáguldott a pályán és nyert. Később Beválasztották a római olimpiai felkészülési csapatba, 1958-ban részt vett az Ammerseen rendezett Csillaghajó District bajnokságon. A Balatonfüredi Yacht Club életében a mai napig aktív szerepet vállal.