Orgonák Éjszakája: a Balaton közepéről is szól majd az orgonaszó (Magyar Hirlap)

A Balaton partján már több helyszínen volt Orgonák éjszakája, most azonban a tó közepéről is orgonaszó száll majd. Május 18-án a Szigliget nevű sétahajó szállítja majd a különleges hangszert és az azt megszólaltató művészt az exkluzív programra.

Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. 2019 óta minden évben az ilyenkor orgonaszó hallható nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metró aluljáróban, de még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon – írja a Magyar Hírlap.

A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségeink együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, az érdeklődés kimondottan nagy. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd.

A Zeneakadémián Hannfried Lucke a Salzburgi Mozarteum professzora és Cameron Carpenter, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz szólaltatja meg a hangszert, akit a The New Yorker egyenesen a „klasszikuszenei tabuk ledöntőjeként emleget”. A Mátyás templomban a regisztráció mestereként emlegetett Francesco Finotti játszik majd.

A hazai zenerajongókat vidéken is különleges programok sora várja. Egyenesen Oxfordból érkezett az az orgona, amit az Orgonák éjszakáján szentelnek meg Debrecenben, az építési munkálatai még jelenleg is tartanak, ekkor szólalhat meg majd teljes pompájában ez az instrumentum.

Kecskemétre három helyszínes triplakoncert érkezik bejárva a Városháza udvara-Barátok Temploma-Nagytemplom útvonalat. A szervező Filharmónia Magyarország úgy alakította ki a programot, hogy a résztvevők végig tudják sétálni mindhárom helyszínt egy-egy újabb különleges koncerttel gazdagodva.

A zenés misék és zenés áhitatok mellett egy könnyed műsorral is készülnek Békéscsabán, hiszen érkezik a tehetségkutatók világból ismert Három Szoprán. Kik ők? Miklósa Erika énekművész és mentoráltjai: Kovács Alíz és Szakács Erika. Igazán különleges produkció lesz ez, ahol mester és tanítványai együtt lépnek színpadra.

A „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös előadása lesz hallható a Szegedi Dómban. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit adja elő több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval színesítve. Rendhagyó koprodukció ez a hazai színészvilág egyik sztárjával.

Egy könnyedebb, jazz-es hangulatú koncert érkezik a pécsi zsinagógába „A képzelet hangjai” címmel. A Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges trió-koncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát idézi majd meg.

„Orgonavirágzás” címmel családi élménykoncert érkezik aznap a Magyar Zene Házába. Hámori Máté dirigálja a Danubia Zenekart. Orgonán a többszörös díjnyertes Balatoni Sándor orgonaművész-zeneszerző játszik majd, aki karnagyként is bizonyított már. Lesz egy érdekes hangszerbemutató gyerekeknek, sőt, még azzal a kérdéssel is foglalkoznak majd, hogy az orgona most akkor a hangszerek királynője, vagy – ahogy a zseniális Wolfgang Amadeus Mozart gondolta – a királya?

Nem kevésbé különleges helyszínen is lesz Orgonák éjszakája, mint a Fővárosi Nagycirkusz, ahol orgonamuzsika vegyül majd a szokásos cirkuszi hangulattal és színes látvánnyal. Artisták és mutatványosok kápráztatják a szemet, az orgona elragadó futamai pedig a fület.  Ugyancsak rendhagyó újdonság várható az Uránia Nemzeti Filmszínházban: régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.

Akár Guiness rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy zeneműnek. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című filmünk zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

A programsor kultúrtörténeti és zeneszakmai szempontból is egyedi ötlettel állt elő: nem készült még soha a hazai orgonahangszer-állományt feltérképező hasonló tanulmány, aktuális adatrögzítés. A Filharmónia Magyarország saját felületén helyet biztosít, létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, amibe minden hozzáértő orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét, amely különleges lehetőség.

A Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Programmal 45 kisebb településen szervez aznap koncerteket az általa szervezett 30 egyedi program mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, az Orgonák éjszakájára várják a program regisztrációkat. Azokat, akik saját hangszerüket bemutatnák a közösségüknek szerte a világban.

„A Filharmónia Magyarország reményei szerint a rendezvény nemzetközivé válva évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal tovább erősítve a nemzeti összetartozást, illetve alkalmat nyújt arra is, hogy külföldön megismerjék a fantasztikus hazai előadóművészeket, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit, a kötelező fanfáron keresztül a magyar zenei kincs bázisát képező művek inspirációira csodálkozhassanak rá”

– emelte ki Szamosi Szabolcs az Orgonák éjszakája programsort szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője, aki maga is elismert orgonaművész.

Az Orgonák éjszakája idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Az egyhetes fesztiválon három helyszínre (Pécs, Szeged, Veszprém) érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadó csoportja gregorián énekek terén. Pécsen a régizene sztárjai lépnek fel: a Capella Savaria és a Purcell Kórus muzsikál Vashegyi György dirigálásával. Végül a fesztivál zárókoncertjeként jön a Krisztus oratórium ősbemutató a Szegedi Dómban.