Ördögi jóslatok címmel könyvet írt a tihanyi kutatóintézet vezetője

Nem, nem konkrétan a Balatonról ír – de arról is szól – Jordán Ferenc, a tihanyi limnológiai kutatóintézet igazgatója új könyvében. A vékony kiadvány nem más, mint egy rendszerszemléletű, hálózatkutató tudós élvezhető stílusban, közérthetően megfogalmazott proféciái és intelmei az emberiséghez.

 

A moly.hu-n megjelent könyvajánló így szól:

“Az emberiség a természet része, nem felette áll. A túlnépesedés és a globalizáció logikus következménye a koronavírus-járvány, nincs benne semmi meglepő. Ennek okairól, a lehetséges alkalmazkodási stratégiákról és a természethez fűződő újra gondolt viszonyunkról szól ez a könyv.

Tükör, melyből tanulnunk kellene, hogy ne kelljen most már örökké otthon ülnünk. Jordán Ferenc (1973) biológus. Korábban a zürichi Society in Science alapítvány ösztöndíjasa, a Microsoft Research trentói intézetének vezető kutatója. Jelenleg a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója és a nápolyi Stazione Zoologica külső munkatársa. Leginkább a rész és az egész viszonya érdekli a természetben.”

 

“Ennél több embert nem bír már el a Balaton”

Jordán Ferenc januárban egy Balatonfüred honlapján megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy ennél több embert nem bír már el a Balaton. A klímakrízissel kapcsolatban megjegyezte, nem hagyjuk az új helyzethez alkalmazkodni a Balatont, “béklyók közé szorítjuk, körbe betonozzuk a tavat, ezzel lehetetlen helyzetbe hozzuk..” Arról is szót ejtett, hogy “a turizmus nemcsak a természettel áll szemben, hanem részben a helyi lakosok érdekeivel is”, és hogy “egy lerabolt tó csak rövid távon hoz gyümölcsöt, kevés ember számára”.