Önkéntesek takarították ki a Töreki-tavak környékét

Négy szervezet részéről 94 fő, köztük angol és spanyol fiatalok is részt vettek a Töreki természetvédelmi területen augusztus utolsó napjára szervezett önkéntes munkában. Egyebek  között odúkat és sorompókat építettek, szemetet gyűjtöttek és kitisztították a békaterelők egy szakaszát a felhagyott horgásztó környékén– számol be honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A csapatépítő tréningen a Supercharge Kft. részéről 72 munkatárs vett részt. A cég egy fiatal informatikusokból álló vállalkozás, akik mobil applikációkat fejlesztenek), és a Financial Times 2018-as rangsorában, amelyet Európa 1000 legdinamikusabban fejlődő vállalatairól állítottak fel, az előkelő 103. helyen szerepelnek.

Az őket kiközvetítő Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület részéről 12 segítő jött el, ők szervezték meg az önkéntes csapatok felosztását, az ellátást, valamint csaknem minden eszközt és anyagot, amire a munkákhoz szükség volt. Munkatársaik nagy tapasztalattal rendelkeznek környezet- és természetvédelmi akciók szervezésében, környezetbarát rendezvények lebonyolításában és cégek csapatépítő tréningjeinek megszervezésében – áll a tájékoztatásban.

A szombati akcióhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Helyi Csoportja is csatlakozott 8 tagjával, mivel ők több évtizede a területen tevékenykednek.
A következő feladatokat végezték el a nap során:

  • a felhagyott horgásztó körüli szemét összegyűjtése és konténeres elszállítása,
  • tiltó táblák festése és kihelyezése (szemetelni és horgászni tilos),
  •  egy sorompó leszabása, festése és kihelyezése lakatokkal, ami lezárja a volt horgászóhoz vezető utat,
  • “B” típusú odúk és vércse költőládák készítése, festése és kihelyezése,
  • molnárfecske műfészkek készítése gipszből és fűrészporból
  • pihenőpadok és asztalok felújítása, illetve újak készítése,
  • partifecske és gyurgyalag költőfal megtisztítása, nyesése annak érdekében, hogy sikeres költés lehessen jövőre,
  • faültetés a költőfal közelében (mezei juharok),
  • békaterelő árok egy szakaszának kitisztítása.

A megvalósult munkák mellett fontos eredménynek tekintjük, hogy ez az akció a jövőbeli pozítív változások katalizátora lehet a területen – olvasható a BFNPI honlapján.