Öngyilkos lett az életmentő keszthelyi adóellenőr (likebalaton.hu)

Szép kis történet a boldog békeidőkből… Korábban megmentett egy fürdőzőt, aztán lelőtte a királyi közjegyzőt, majd öngyilkos lett a nyugalmazott adóellenőr.  A likebalaton.hu-nak Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történésze mesélte el a részleteket.Az 1911. január 16-án este 8-kor az Amazon Szálló előtti területen elkövetett gyilkosság nemcsak a helyi, hanem az országos sajtóban is nagy visszhangot kapott. A királyi közjegyzőt dr. Lénárd Ernőt Római Mihály nyugalmazott adóellenőr a nyílt utcán lőtte le.

A hasonló merényletek az akkori orosz birodalomra voltak jellemzők, a magyar újságolvasók, főleg a békés keszthelyiek el sem tudták képzelni, hogy ilyen eset egy csendes fürdővárosban is megtörténhet – utazunk vissza a múltba Iski Szilviával, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történészével. Az hogy iskolázott ember a nyílt utcán merényletet követett el, valóságos szenzációnak számított. Az akkori közvélekedés szerint bűncselekmények az alacsony iskolát végzett, alacsony társadalmi rétegbe tartozó személyekhez köthetők. Az újságírók megpróbálták felgöngyölíteni az eseményeket, járókelőktől, cselédektől is kértek információkat ebben az ügyben.

Lesből támadott a gyilkos

A bűncselekmény előtt az áldozat, dr. Lénárd Ernő az Amazon Szállóban tartózkodott, ami ekkor Bozzay Pál tulajdona volt. A szálló egyrészt szállóvendégeknek kínált szobákat, szolgáltatásokat, de a kávéház és az étterem a helyiek körében is nagyon kedvelt volt, emeletén rendezvényeket, bálokat tartottak.
Az Amazon adott otthont a helyi társas körnek, tagjai közé befolyásos keszthelyi emberek tartoztak, akik a várost érintő ügyekről is egyeztettek, mielőtt azok a képviselő-testület elé kerültek volna. A gyilkos az utcán várta áldozatát, a ma is forgalmas útkereszteződés akkor is népes volt. Már abban az időben is innét vezetett út a kastély felé, a város központja felé, a Georgikon utcán juthattak el Hévízre, és a Szalasztó út elődjén a Vásár tér felé. A kereszteződésben, az utca két oldalán szobrok álltak, melyek ma a karmelita templomnál láthatók. A Szent Flórián szobor mögé bújt el a gyilkos.

A történet folytatása itt elolvasható.