Önerőre és pályázati forrásokra támaszkodik Balatonmáriafürdő (InfoRégió)

A jövő évre szóló tervezés időszakát éli már Balatonmáriafürdő Önkormányzata, a 2022. évi költségvetési koncepció kialakításához mintát ad az idei esztendőre jellemző pénzügyi stabilitás.

Galácz György polgármester zokszavak nélkül beszélt a település anyagi helyzetéről, ami mögött viszont igen alapos munka van. Ahogy mondta: erre a nagyon körültekintő tervezésre lesz szükség továbbra is a zavartalan működés és a fejlődés biztosítása terén egyaránt – írja az InfoRégió. A főbb ismérvek közt szerepel a lakosság és az önkormányzati vezetés közötti kölcsönös bizalom megőrzése, a strandok fejlesztésének folytatása, nem csak a fizetős központi strandon, hanem a többi 7 szabadon látogató helyen is.

A településvezető elmondta: a Kisfaludy-program adta lehetőségek kihasználásával végzett strandfejlesztések érzékelhetően megmutatkoztak a forgalomban. A fizetős és a szabad strandok is magas látogatottsággal működtek, erre vonatkozóan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a szolgáltatóktól. Fontosnak tartotta megjegyezni: nem gondolkodnak olyasmiben, hogy a szabad strandjaik közül akár egyet is fizetővé tegyenek, sokkal inkább az adottságok jobb kihasználásában látják a plusz anyagi erőforrások bővítését.

A tervezetthez képest javult a költségvetési helyzetük – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy ebben a kiadáscsökkentéseknek is fontos szerepe van.

Mindenütt vizsgáltuk a mérséklés lehetőségeit, idén például nem alkalmaztunk idegenforgalmi ellenőröket. A bérköltséggel való spórolásunkkal nem éltek vissza a szállásadók, a bizalmi alapú önbevallás jól működött. Kényszerűségből ugyan, de maradt pénz abból, hogy a járványhelyzet miatt maradtak el hagyományos nyári rendezvények. A Mária Napok programjait megtartottuk, aminek idén is a Balatonmáriafürdő Ifjú Polgárainak köszöntése és megajándékozása volt az egyik legörvendetesebb eseménye, szokott módon az előző 12 hónapban születetteket ünnepeltük így meg. Ugyanekkor került sor az önkormányzati alapítású Balatonmáriafürdőért kitüntető címek átadásával kifejezett elismerésekre, továbbá e rendezvény keretében avattuk fel az alépítményi közművekkel együtt megújult Rákóczi utcát. A szórakoztató kulturális események gerincét pedig ezúttal is a közel 40 éves hagyományra visszatekintő nemzetközi fúvószenekari találkozója adta, számos fellépéssel.

Sor került még a nyáron a település jelenét is meghatározó múltat felidéző kiállításra. Az 5 esztendeje tartó gyűjtő munkájuk nyomán rendezett poszter bemutató a település kezdeti felemelkedését jelentő szőlő- és borkultúrát, annak a turisztikához való későbbi kapcsolódását, a falu természeti és épített örökségeit, fontos személyiségeit, a nevükkel is fémjelzett ma működő közösségeket mutatta be. Augusztus második felében egy jeles vitorlásverseny irányította a figyelmet Balatonmáriafürdőre, az O’pen Skiff Országos Bajnokság házigazdái voltak, a versenyen bajnoki címet szerzett a helybeli 10 éves Kónya Roland.

A lakosságért végzett szolgálat, a megbecsülés, a humanitárius munka éven át jellemző, a karácsony közeledtével ez még inkább erősödik. Az ünnep mellett ezt is jelképezi a közterületen felállított mindenki karácsonyfája, a rajta lévő kis ajándékcsomag szimbólumokkal.

A szociális feladataikra kiemelt tekintettel vannak, az idősek, a fiatalok, a rászorulók segítéséhez megfelelő alapot tudtak biztosítani – mondta Galácz György.

Az új év küszöbén a jövőért teendő lépések irányának meghatározása jelenti a fő feladatokat, amikről a következőkben szólt a polgármester:

A napi aktuális munkák mellett már másfél hónapja dolgozunk a jövő évi gazdálkodásunkat megalapozó pénzügyi tervezésen. Számítunk a Kisfaludy programban elnyerhető strandfejlesztő támogatásokra, 3 strandunk további fejlesztése a cél a pályázat segítségével, elsődleges szempont az akadálymentesítés, de ezen felül számos egyéb, a fürdőzők kényelmét szolgáló szolgáltatásunkat szeretnénk megújítani. Várományosai vagyunk egy TOP-os pályázatnak, amivel 130 millió forintot céloztunk meg, közterület fejlesztésre. Ebből szeretnénk a településközpontban található, a nyári szezonban jelentősen megterhelt parkolónkat korszerűsíteni műanyag gyeprácsos felület kialakításával. Így tudnánk a zöldfelületet is növelni 200 gépkocsi férőhely létesítésével együtt, s a terület melletti park felújítása is ezen beruházás részeként szerepel. A Magyar Falu Program pénzalapjaira is számítunk, közterület fenntartó eszközök beszerzését célozva. A jó gazda szemével tekintünk a községre minden téren.

Hozzátette: Balatonmáriafürdő is csatlakozott a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programjához. Az EKF projekten belül benyújtott pályázatuk, pozitív elbírálása esetén, lehetőséget biztosít a minden évben megrendezésre kerülő Mária Napok elnevezésű rendezvény, illetve az ennek keretein belül zajló nemzetközi fúvószenekari találkozó megújítására, új programelemekkel való kibővítésére.