Az ombudsman segítségét kérik a Club Aliga elvehetővé tett közterületei miatt

Eddig közterületként funkcionáló parti sétányt, közparkot és közutakat tett elzárhatóvá Balatonvilágos lakóitól, nyaralótulajdonosaitól és vendégeitől egy augusztusi, a Club Aligát nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítő kormányrendelet, ami miatt az alapvető jogok biztosához fordult az Aligai Fürdőegyesület.

Beadványukban – amelyet Bukovszki András egyesületi alelnök, helyi önkormányzati képviselő jegyez – azt kérik az ombudsmantól, hogy vizsgálja felül az érintett kormányrendelet egyes rendelkezéseit, és ez alapján kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a rendelet módosítását.

Rada Enikő, az egyesület, valamint az önkormányzat településfejlesztési bizottságának tagja a hirbalaton.hu-nak elmondta, már több fórumon és módon tiltakoztak a kormányhatározat miatt, ami eddig nem vezetett eredményre, ezért fordultak panaszukkal Dr. Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához.

Mint kifejtette, a kormányrendelet számos intézkedést tartalmaz, ami felülírja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga tulajdonosai között létrejött megállapodásokat, a helyi építési szabályzatot, és ellentétes a Balaton törvénnyel. Egy 600 méteres partszakaszon, amit eddig sétányként használhattak, lehetővé teszi a Club Aliga fejlesztője számára, hogy vízparti telkeket parcellázzon ki, megduplázva azok beépíthetőségét és a megengedett épületmagasságokat. Ezzel a kormány többszörösére emelte az érintett ingatlanok értékét – jegyezte meg. Hangsúlyozta, a kormányrendelet a Balaton parti közpark beépíthetőségét is duplájára emelte, valamint lezárhatóvá tette az üdülőkomplexum területén található utakat, amelyeket egy évtizede közutakként használnak. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy Balatonvilágos aligai részén 8 kilométeres kerülővel lehetne csak lejutni a Balaton-partra – számolt be a magas partfallal rendelkező településrész speciális helyzetéről.

Az ombudsmannak címzett beadvány úgy fogalmaz, hogy a kormányrendelet “veszélyezteti Balatonvilágos térségének turizmusát, súlyos egzisztenciális problémák elé állítva a turizmust kiszolgáló balatonvilágosi állampolgárokat, valamint ellehetetleníti a nemzet közös örökségének részét jelentő Balaton part megőrzését a jövő generációi számára”.

Rada Enikő arról is beszámolt, hogy Witzmann Mihály, fideszes országgyűlési képviselő egyeztető tárgyalást hívott össze szeptember végén az érintettekkel, és kormányzati képviselőkkel az ellenmondások tisztázására. Mivel a fejlesztők a kormányrendelet felhatalmazása óta bármelyik pillanatban telekalakításba kezdhetnének, és építési engedélyekért folyamodhatnának, az országgyűlési képviselő felkérte őket arra, amire korábban a fürdőegylet is kísérletet tett, hogy a felmerült kérdések tisztázásáig ne tegyék ezt – számolt be az első egyeztetés egyik fontos momentumáról. Hozzátette, a fejlesztők ígérete szerint október 19-én bemutatják a Club Aligát érintő terveiket a helyi önkormányzatnak, és folytatódnak az egyeztetések.

(Witzmann Mihály a hirbalaton.hu megkeresésére annyit közölt, amíg zajlanak az egyeztető tárgyalások, nem nyilatkozik az ügyről.)

 

Egy kis múltidézés

Az egykori pártüdülő 55 épületének zöme ma már használhatatlan, illetve ez év elején számos villaépületet el is bontottak. A turisztikai régió egyik legjobb adottságú területének számító Club Aliga múltját politikai viszályok jellemezték a rendszerváltás óta, így elmaradt a fejlesztése. A 47 hektáros, megkopott mítoszú, lerobbant ingatlant 2007 tavaszán ötödik próbálkozásra sikerült csak privatizálni, mindössze 5,5 milliárd forintért. Ekkor került az izraeli érdekeltségű, ingatlanfejlesztő SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy a területen áthaladó utakra, valamint a központi vízparti, kikötővel ellátott részre csak tartós vagyonkezelői jogot kapott a 75 milliárd forintos fejlesztést ígérő társaság. A tervekből csak ígéret maradt.

A tavaly gazdát cserélt Pro-Mot Hungária Kft. ma is Club Aliga 37 hektáros területét tulajdonolja, továbbá a 10 hektáros állami kézben maradt ingatlanrész és a 167 férőhelyes kikötő vagyonkezelői jogait birtokolja.

 

A fejlesztési tervek 8,35 milliárdot nyertek a Kisfaludy program pályázatain

Club Aliga a Pro-Mot Hungária Kft.-vel együtt tavaly év elején került az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. és befektetőtársa érdekeltségébe. Azóta több változás is történt az Appeninn tulajdonosi körében. Sajtóértesülések szerint az ismert vállalkozók, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei kiszálltak a cégből, amely a Jellinek Dániel vezette Indotek-csoporthoz került.

Az Appeninn május végi közleménye arról szólt, hogy Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szállodát épít 2023-ig. Leányvállalata a kormány Kisfaludy programján 1 milliárd forint támogatást nyert Club Aliga kikötőjének fejlesztésére, majd 7,35 milliárd forintot, hogy hotel és élményközpontot építsen a balatonvilágosi üdülőkomplexumban.

 

A Pro-Mot Hungária Kft. augusztus végén témáról kiadott közleménye – miszerint nem kell lezárásoktól tartani – itt olvasható.

A hirbalaton.hu tavaly nyár elején készített fotókat és összefoglalót az üdülőkomplexum akkori helyzetéről, pár hónappal a bázist érintő tulajdonosváltás után.

Az idei hírek arról szóltak, hogy megnyitotta kapuit Club Aliga strandja, egy másik, hogy készek perre menni a helyi civilek a Club Aligához tartozó strandért és sétányért, valamint a kormánydöntésről, amely kiemelt beruházássá tette a club aligait.