Olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor balatoni vitorlázó – FRISSÍTVE: Nyilatkozat (hirbalaton.hu/MTI)

Hihetetlen izgalmak után Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a finn dingi hajóosztályban a tokiói olimpián. A magyar versenyző az éremfutamot kiváló versenyzéssel megnyerte, brit riválisa nagyot hajrázva a negyedik lett, így összetettben az aranyérmet is megszerezte. Berecz a sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el. A verseny után elárulta: a tokiói siker ellenére a Balaton marad a kedvence. 

(Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)

Az összesítésben Giles Scottnak 36, Berecz Zsombornak 39, a harmadik helyezett Joan Cardona Mendeznek 51 pontja lett.

A 35 éves Berecz Zsombor 2018-ban, Aarhusban világbajnok, 2019-ben, Barcelonában vb-bronzérmes lett, az elmúlt öt évben két Eb-aranyat és két Eb-ezüstöt szerzett, vitathatatlanul megvetette a lábát a hajóosztály legszűkebb elitjében. Idén Vilamourában is Európa-bajnok lett, megelőzte két legnagyobb tokiói riválisát, a brit Giles Scottot és a spanyol Joan Cardona Mendezt.

“Beérett a sok munka, megérte a sok áldozat, amit a családom és mások is hoztak. Örülök nagyon ennek az ezüstéremnek, jó helyre ment az a támogatás, amit kaptam”

– nyilatkozott a partra szállás után. Az éremversenyről elmondta, egyszerű volt a terve, megnyerni a futamot, és aztán kiderül, mit csinálnak a többiek.

“Scott bebiztosította az aranyát, de az én tervem végül is sikerült. Éreztem, hogy közel vagyunk egymáshoz, akadt, amikor hátrébb ment. Az ő döntése volt, hogy újrarajtolt, bár nem volt kint. Egy fél másodpercig én is elgondolkoztam, hogy nem csúsztam-e át a vonalon, de tudtam, ha visszafordulok, elúszik a végső lehetőségem. Jól olvastam a pályát, bár a sebességem nem volt az igazi”

– mesélte a keddi küzdelemről. Arra a felvetésre, hogy menet közben volt olyan szakasz, amikor éppen olimpiai bajnoknak érezhette magát, így válaszolt:

“Ilyenkor egyfajta másállapotban van az ember. Talán egyszer néztem hátra, de csak a saját futamommal törődtem, hogy megcsináljam, amit elterveztem. Tíz-húsz másodperces kiesés is döntő lehet, ha elkezdek körbetekintgetni. A célban persze hátranéztem, és az nem volt jó érzés. De örülök neki, hogy Scott nyert, megérdemli. Furán fog hangzani, de ennek az olimpiának igazából ő volt a meglepetése, mivel két és fél éve nem versenyzett Finnben”

– mondta. Hozzátette, szerinte a Finndingi a legkülönlegesebb hajóosztály az összes közül, mert ott érett emberek vitorláznak.

“Ez volt az utolsó táncunk. Méltó befejezése volt egy hajóosztály olimpiai szereplésének”

– utalt arra, hogy a 2024-es párizsi játékok programjából kikerült a Finndingi. A kérdésre, hogy az ötkarikás ezüst után a Balaton helyett az Enosima Jachtkikötő lesz-e a kedvenc helyszíne, mosolyogva kijelentette:

“Nem akarok itt vitorlázni többet. Az, hogy a tűzlépcsőn kellett közlekednünk a hetedikre, hogy a Covid miatt úgy kezeltek minket, mint a leprásokat, elvette a kedvem ettől a helytől. De nem nyaralni jöttünk ide, elvégeztük a munkánkat. Nekem marad a Balaton a kedvenc” 

A folytatásról úgy nyilatkozott, nagy tervei vannak.

“Ezt a tudást, amit én megszereztem, szeretném frissiben átadni a következő generációnak, mert hiszem, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője. Én egy napot, egy órát, de egy percet sem változtatnék azon, amit végigcsináltam. De nincs az az isten, hogy még egy olimpiára felkészüljek. Elég sokat nélkülözött a családom, kihagytam fontos éveket a gyerekeim életéből, most velük akarok lenni”

– jelentette ki Berecz Zsombor

A magyar vitorlássport  egyszer szerzett eddig olimpiai érmet: a Detre-testvérek, Szabolcs és Zsolt egy spanyol és egy ír hajó mögött harmadikok lettek Tallinnban, az 1980-as moszkvai olimpihán Repülő Hollandi hajóosztályában.