Október 23. – Országszerte és a határon túl is tartanak megemlékezéseket (MTI)

Országszerte és a határon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulóján – az MTI beszámolója szerint.

 

A központi programok Budapesten és Zalaegerszegen lesznek. A zalai megyeszékhelyen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján vasárnap mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombaton a szokásoknak megfelelően a műegyetemi emlékműnél kezdődött a megemlékezéssorozat. Az egyetemről 16 órakor indult a hagyományos fáklyás menet a Bem térre.

Vasárnap, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között idén is meg lehet tekinteni a Szent Koronát.

Ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál bárki gyertyát gyújthat. Egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál.

Szombaton és vasárnap is fényfestéssel díszítik a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a műszaki egyetem és a Terror Háza épületét.

A központi rendezvényeken kívül országszerte és a határon túl is tartanak koszorúzásokat, megemlékezéseket helyi önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok.

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell készülni.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit az alaptörvény is megerősített.