Ódzkodnak a műrepülőktől a Balatonnál is (magyarhirlap.hu)

Bóka István: Az olyan versenyek, mint a Red Bull Air Race, sokkal hasznosabbak elő- és utószezonban, mint a nyár közepén. A környező települések a tájékoztatást is hiányolják.

A tájékoztatás és a jogszabályi környezet hiánya, illetve a már amúgy is telített főszezon okoz gondot a térség településeinek a Red Bull Air Race balatoni helyszínét illetően – nyilatkozta a magyarhirlap.hu-nak Bóka István, Balatonfüred polgármestere, és a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A magyarországi futamot július 13-14-én rendezik majd Zamárdiban, egy héttel a Balaton Sound fesztivál után.

Kaptunk egy kész tényt, hogy a Balatonnál fogják megszervezni a Red Bull Air Race-t, amiről egyelőre nem tudjuk, milyen zajjal jár, és hogyan reagál rá a lakosság – nyilatkozta Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

Hozzátette, hogy több fesztivál is jelentős zajterheléssel jár az északi part számára, de azok esetében legalább nyitott a kommunikáció a szervezőkkel. Kérdésünkre elmondta, nem tud róla, hogy a futam szervezői, vagy Zamárdi önkormányzata megkereste volna azokat a településeket, amelyek közelségük miatt érintettek a versenyben.

Senki nem egyeztetett velünk, de arról sem tudok, hogy például Tihanyt vagy Csopakot megkeresték volna – válaszolta a lap érdeklődésére a városvezető. Azt is elmondta, hogy komoly kritikát kap a verseny miatt a lakosságtól, de a jelenlegi jogi környezet nem alkalmas arra, hogy lépéseket tegyenek a megakadályozásáért. Felhívta a figyelmet, hogy a sok rendezvény miatt a Balaton Fejlesztési Tanács is próbál javaslatot kidolgozni a zajszennyezés ellen, hiszen az a nagy vízfelületnek köszönhetően átterjed az északi partra.

Fontos eldönteni, hosszú távon milyen Balatont akarunk – emelte ki. A turizmus magas fokú fenntartásához szükség van nagy rendezvényekre, ugyanakkor jobb lett volna a versenyt elő- vagy utószezonban tartani, mert akkor biztos, hogy komoly turisztikai hatást váltana ki egy ilyen esemény.

A nagyobb zajhatás ráadásul zavarja azokat a turistákat, akik például direkt a Balaton Sound utáni időpontra szerveztek pihenést. Elmondta, hogy továbbra is tájékoztatást várnak a szervezőktől. Miért gondolja bárki, hogy ami nem jó Budapestnek, az jó a Balatonnak? – tette fel a kérdést.

A Zamárdiban megrendezni kívánt verseny a gazdasági előnyökön kívül hátránnyal is jár, a levegő- illetve vízszennyezés következményeit sem lehet figyelmen kívül hagyni – nyilatkozta lapunknak Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke, miután részletes közleményt adtak ki a Red Bull Air Race zamárdi futamára reagálva. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, nem tiltakozást, hanem állásfoglalást adtak ki arról, hogy a rendezvény előnyein kívül mérlegelni kellene a veszélyeket és károkat, illetve próbáljanak választ adni a kérdésekre. Egy figyelemfelhívás formájában adtak hangot nemtetszésüknek, ugyanis azt, hogy most jelentik be a júliusi rendezvényt, több szempontból tartja aggályosnak az egyesület. A környezeti veszélyeztetés mellett felhívta a figyelmet arra, hogy a szállásadók többsége már kiadta erre az időszakra a szálláshelyeket, így nem korrekt a szolgáltatást igénybe vevőkkel szemben, ha nincs választási lehetőségük, mert rögtön a nagyszabású fesztivál után ismét egy zajterheléssel járó rendezvény közepébe kerülnek.

Az egyesület elnöke szerint ez személyfüggő, mert biztosan lesz olyan aki örül egy ilyen látványosságnak, ellenben nagyon sokan pihenés céljából választották azt az időszakot, amit már le is foglaltak, ki is fizettek. A futamot július 13-14-én rendezik.