Nyomoznak Kisberényben az önkormányzati választás miatt (sonline.hu)

Bár másodszor sikerrel végződött a megismételt önkormányzati választás a dél-balatoni Kisberényben, az október 13-ai voksolás után történteket még vizsgálják a hatóságok.


A területi választási iroda azért semmisítette meg az első kisberényi választás eredményeit, mert a választások előtt néhány héttel a 128 névvel induló, választásra jogosultak kisberényi névjegyzéke október 13-ára 252-re nőtt. Azonban jogszabálysértésnek minősül, ha valaki a bejelentés ellenére nem lakik életvitelszerűen az új lakcímén. A rendőrség közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen.

A sonline.hu megkereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, arról érdeklődve, hogy mi történt azóta az ügyben. Válaszukban megerősítették, hogy a bűnügyi igazgatóság gazdaságvédelmi osztálya büntetőeljárást folytat az első önkormányzati választásokon történteket vizsgálva. Tekintettel arra, hogy az eljárás folyamatban van, a nyomozás érdekeire történő hivatkozással egyelőre bővebb tájékoztatást még nem adhatnak.

Az első, és a megismételt polgármester-szavazást is Baloghné Varga Zsanett (független) nyerte Kisberényben, akit másodjára a választók 63 százaléka támogatott 52 százalékos részvételi arány mellett. A polgármester elmondta, örül, hogy a hivatalos végeredménnyel véget ért a bizonytalanság a faluban, mert ez az önkormányzatban folyó munkára is rányomta a bélyegét. Azóta azonban sikerrel nyertek egy a falu zöldterületének karbantartására szolgáló pályázaton – írja a sonline.hu.