Nyomják az iszapot a kikötőből a strandra Balatonfenyvesen (Frissített)

A balatonfenyvesi, két mólószárny által körülhatárolt Fenyves Yacht Club kikötőjéből nyomják ki az iszapot a kikötőtől keletre található községi szabadstrandra – jelezték olvasónk. Lombár Gábor polgármester annyit közölt, hogy a vízügyi engedélyt bemutatták. Ilyenre még nem volt példa. FRISS: Megkeresésünkre a vízügy válaszolt, és a nap folyamán a kikötőüzemeltető is egyfajta magyarázattal szolgált a polgármesternek.

Mai olvasói fotó a helyszínről 

 

Az OVF válasza:

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság február 8-án adott mederkezelői hozzájárulást a kikötő fenntartó kotrásához.
A fenyvesi önkormányzat hozzájárult a strand területén lévő lidó helyreállításához. A munka vízimunka végzési engedéllyel rendelkezik – válaszolta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a hirbalaton.hu megkeresésére.

 

A kikötőüzemeltető is reagál:

A Balaton Dock Kft., mint a fenyvesi (és az alsóörsi) kikötő tulajdonosa és üzemeltetője nevében Deák Márton reagált a munkálatokat kísérő felháborodásokra, sajtóhírekre a polgármesternek. Levelében azt írja:

A karbantartási munkálatok a Balatoni Vízügyi Kirendeltség és a helyi önkormányzat engedélyével, és annak alapján folynak.

A levélben azt is kifejti, hogy itt nem a Balaton feltöltése folyik, hiszen nem külső anyaggal, hanem a tó saját mederanyagával töltik fel a keleti móló tövét. “Területet sem foglalunk, hiszen az engedélytervekben előírt un. uszadékfogó elhabolt korpuszát építjük újjá” – fogalmaz Deák Márton. Hozzáteszi, ezen semmit nem akarnak építeni, itt kell rendszeresen a strand felől ideúszó hulladékot felszedniük.

Ígéri, hogy a közforgalom elől el nem zárt, de most a munkálatok miatt lezárt keleti mólószárnyat húsvétra újra megnyitják.

A levél kitér arra is, hogy a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítanak a kikötő mellett található szabadstrand előtti vízterület állapotának megőrzésére a tevékenységük rendszeres monitoringozásával. Az önkormányzat kérésének megfelelően a mederhomok elhelyezése előtt az érintett területen GPS koordinátákkal 34 ponton megmérték a vízmélységet. A munkálatok felénél, a következő napokban, majd a befejezéskor is újra mérnek. “Természetesen, ha bármely negatív változást észlelünk, azonnal abbahagyjuk a munkákat” – fogalmaz a levél, amiből nem derül ki, mit tartanak negatív változásnak.

Ilyen a strandra került iszap Balatonfenyves Nagystrandjának nyugati végénél (Fotók: Burai Mária/ Facebook)