Nyitva a Sió-zsilip, engedik a vizet a Balatonból (sonline.hu)

Jelenleg próbaüzem érvényes a Balaton vízszintszabályozásában; a régi 110 helyett 115 centi a maximum novembertől áprilisig, 120 pedig május és október között.

Nyitva van a Sió-zsilip Siófoknál, apasztják a Balaton vizét. A tó átlag vízállása 118 centiméter és nyilván további csapadékra számítva az elkövetkezendő időszakban, a szakemberek a siófoki zsilip nyitásáról döntöttek. Egyelőre minimális intenzitással, másodpercenként kevesebb, mint öt köbméternyit engednek le a Balatonból.Az idén február 5-én nyitották ki a zsilipet 123-as vízállásnál, azt ezt követő csapadékbő hetek következtében a másodpercenkénti 40-45 köbméteres intenzitás ellenére is 130 centi fölé emelkedett a vízszint, majd április végére csökkent tíz centinyit, ekkor be is fejezték a vízeresztést. Így aztán a nyári szezon is soha nem látott magas, 122-es vízállással indulhatott.
Jelenleg egyébként próbaüzem érvényes a Balaton vízszintszabályozásában; a régi 110 helyett 115 centi a vízszintmaximum novembertől áprilisig, 120 pedig május és október között.

(13:38)