Nyitásra készülnek a balatoni vendéglátósok (Magyar Nemzet)

Bíznak a május eleji újrakezdésben a balatoni étterem-, kisvendéglő- és büfétulajdonosok. A veszprémi és a somogyi Kisosz-elnökök ugyanakkor azzal is számolnak, hogy vannak (lesznek) olyan szezonális vendéglátóhelyek, amelyeknek az újranyitáshoz időbe telik majd a megcsappant személyzet pótlása.

Erősebb a remény a dél-balatoni vendéglátósok körében, mint az elkeseredettség, így nem tartanak attól, hogy sokan feladják és ki sem nyitnak. Ugyanakkor azt szeretnék, hogy az újranyitásnál differenciáltabban kezeljék az éttermekre, kisboltokra, cukrászdákra vonatkozó előírásokat

– mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) somogyi elnöke. Kertész Rezső azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy a május eleji nyitáskor – a személyzet és a vendégek védelme érdekében – legyen az étterembe történő belépés feltétele az oltottságot tanúsító védettségi igazolás. Mint megjegyezte, hihetetlenül felgyorsult az oltási folyamat, ami reménykeltő a vendéglátóhelyek üzemeltetői­nek.

Vágó Péter, a Kisosz Veszprém megyei elnöke hasonló elvek mentén amellett is érvelt, hogy miközben a kisboltokba betérhetnek a vásárlók, a vendéglők zárva vannak, holott az étkezőhelyeken hasonló szabályozással megoldhatók a járvány elleni védekezés körülményei.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a jelenleg digitálisan zajló középfokú szakács- és cukrászképzés megsínyli majd az üzletben történő gyakorlati képzés hiányát. Csapody Balázs azt ajánlja a szakács- és cukrásztanulóknak, hogy amíg nem nyitnak ki az éttermek, odahaza gyakorolják az étel- és édességkészítést, illetve a felszolgálást. A gyakorlatvezető tanárok szerepét erre az időszakra vegyék át a szülők, és ők pontozzák a szakács-, illetve cukrásztanuló gyerekük teljesítményét – tanácsolta a szakember.