Nyár végéig telt ház várható a Balatonon (infostart.hu)

A Balatonon növekedett meg a legnagyobb mértékben tavalyhoz képest a foglalások száma. Július második felére, de augusztusra is telt házzal számolnak mindenhol. Az InfoRádió a Balatoni kör elnökségi tagját kérdezte.

 
„Nagyon mélyről jövünk fel” – fogalmazott az InfoRádiónak Pach Gábor, hiszen, mint mondta, bár a január–február viszonylag erősnek volt mondható a Balatonnál, azt követően csaknem négy hónapon át semmi nem volt. „A mostani számok jók, de hatalmas a gödör, amit temetünk.”

A szakember egyetértett, miután júniusban 62 százalékkal magasabb volt a vendégéjszakák aránya, mint egy évvel korábban, a turizmus egyértelmű nyertese a balatoni régió, azonban azt is figyelembe kell venni, tette hozzá, hogy elsősorban a hétvégék voltak az „izmosak”, hétköznapokon tudtak volna azért még több vendéget fogadni.

Az augusztus ugyanakkor már „non plus ultra” hónapnak ígérkezik, amely során mindenhol telt házra lehet majd számítani, bár ez már július második felében is esélyes.
A Balatoni Kör elnökségi tagja arra is kitért, hogy nagyon jó iránynak tartja azt a kormányzati intézkedést, miszerint teljesen felszabadították a SZÉP-kártyáknak a használatát, vagyis teljesen szabaddá tették a „zsebeknek az átjárhatóságát”. Ennek köszönhetően a vendégek már mindenre használhatják, szálláshelyre, vendéglátásra, múzeumbelépőkre, akár különféle programokra is – sorolta. Ismeretes, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója minap azt közölte, hogy 2,2 millió SZÉP-kártya van az embereknél, a június végi adatok szerint a kártyákon összesen 198 milliárd forinttal. A júniusi költés 40 milliárd forint volt, tavaly ilyenkor mindössze 22 milliárd forint.

A teljes interjú itt elolvasható, illetve meghallgatható.