NTAK: hatósági ellenőrzés indul a mulasztó szállodák ellen (turizmus.com)

A szállodák nagy része zökkenőmentesen átállt a digitális turisztikai adatszolgáltatásra, de akadnak, amelyek még nem, köztük külföldi tulajdonú multinacionális láncok, ezért hatósági ellenőrzések indulnak – nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Nemzet online kiadásában szombaton megjelent cikk emlékeztet: az év végéig valamennyi, összesen körülbelül 44 ezer magyarországi szálláshely-szolgáltatónak be kell kapcsolódnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe.

Az eddig beregisztrált, több mint ezer szálloda 75 százaléka már legalább egyszer küldött adatot a központnak, sőt közülük nagyjából 650 naponta szabályosan végzi az adatszolgáltatást.”Ez azt jelenti, hogy a rendszer technikai szempontból működőképes, és beilleszthető a mindennapos üzemelés gyakorlatába. Csakhogy két-háromszáz olyan szálloda is van a regisztráltak között, amely eddig elmulasztotta a kötelességét. Egy részük külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, akad köztük több ismert márkanév is a fővárosból. Ezek a hotelek jelenleg jogszabálysértő módon működnek” – jelentette ki a vezérigazgató.

A jegyzők be fogják tartatni a jogszabályokat

Guller Zoltán leszögezte: lejárt a türelmi idő, a jogszabályok előírják, hogy az érintett cégeket a székhelyük szerinti jegyzőknek ellenőrizniük kell, törekedve a jogkövető magatartás elérésére. “A kormány komolyan veszi az adatszolgáltatási tevékenységet, a jegyzők pedig ezt be fogják tartatni, megvannak hozzá a technikai eszközök.”

Pénteken postára kerültek az MTÜ levelei a jegyzőknek, amelyben nevesítve vannak azok a szállodák a területükön, amelyek nem használják az NTAK-hoz illő szoftverek valamelyikét, emiatt naprakész, hiteles adatokat sem szolgáltatnak”– mondta. Hozzátette: a fejlesztés olyannyira előrehaladott, hogy a legnagyobb hatósági szoftverek már kommunikálnak az NTAK-kal, amelyre néhány hete a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is lehetősége van rálátni. A jövőben technikai értelemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az önkormányzatok is képesek lesznek kommunikálni a központosított, teljes szektorra kiterjedő, valós és naprakész adatbázissal, egyszerűsítve a jelenleg több helyen, több alkalommal és többféle módon megvalósuló adminisztrációt.

Jelenleg 18 piaci alapú és a kisebb szálláshelyek számára egy ingyenes állami, NTAK-kompatibilis szoftver áll rendelkezésre, amely nem számláz, viszont nagyban hasonlít a már évek óta alkalmazott vendégnyilvántartó programokra.

Az egyes térségek vendégforgalmi adatairól a szálláshelyek is hasznos tájékoztatást kapnak, amivel saját működésüket is hatékonyabbá tudják tenni. Október elsejétől már látszanak a szállodákba érkező előfoglalások is, onnantól meg tudják állapítani, hol lehet szükség hatásos vendégvonzó kampányra.

Jövőre folyamatos ellenőrzések várhatók

 

Ennél is fontosabb küldetése az NTAK-nak, hogy a vendégektől származó bevételek rögzítésével valós kép mutatkozik majd a szálláshelyek tényleges forgalmáról; ettől a piac fehéredését várják a szürke- vagy feketezónában működő vállalkozások láthatóvá tételével.

Ki sem hagyhatja egy regisztrált szálláshely-szolgáltató, hogy jelentse az NTAK-nak, vendégei mennyi pénzt költöttek a különféle szolgáltatásokra, enélkül ugyanis nem engedi tovább a rendszer a következő napi adatok kitöltéséhez – az akadozó vagy feltű­nően váltakozó, elmulasztott adatszolgáltatás pedig felhívja magára az ellenőrző hatóságok figyelmét.

Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: jövőre folyamatos ellenőrzések várhatók az önkormányzatok által kiadott működési engedélyek alapján, így előbb-utóbb azok a kisebb-nagyobb, magánszemély vagy céges szálláshely-szolgáltatók is a figyelem középpontjába kerülnek, akik eddig nem tartották be a szabályokat.

“Ha az egyik szálloda látogatottságát látjuk, és a közelben lévő másik hotel vendégforgalma ettől feltűnően eltér, biztos, hogy ellenőrizni fogják, hogy ennek mi lehet az oka. A jegyző akár az okostelefonján is azonnal ellenőrizheti, hogy egy szálloda szobáiban van-e vendég. Aki feketézik, nem fizet adót, és az év végéig sem csatlakozik önként a rendszerhez, illetve nem szolgáltatja a szükséges adatokat, jövőre kiszorulhat a piacról”– mondta az MTÜ vezetője.