Novembertől húsvétig bezárhat a balatonkenesei Hotel Marina Port (turizmus.com)

A nyári hónapok után októberre jelentősen csökkent mind az egyéni szabadidős, mind a vállalati rendezvények iránti érdeklődés a balatonkenesei szállodában, ezért, valamint  a megemelkedett energiaárak miatt a bezárást tervezik – közölte a Hotel Marina Port igazgatója. 

Azt tervezzük, hogy november elején 5 hónapra bezárunk és csak a húsvéti ünnepekre nyitunk ki ismét. A gyenge kereslet mellett a szálloda bezárásának oka az energiaárak megemelkedése. A gázért 263%-kal, az áramért 174%-kal kell többet fizetnünk, mint a múlt évben. 2023-ra nem kötöttünk a gázszolgáltatóval szerződést, mert a gázért már tízszer magasabb árat ajánlottak – közölte Szijjártó Csaba a turizmus.com által közzétett Trendriportban.

Az idei szezonban a munkaerőhelyzet igen nehéz volt. Szakképzett munkaerőt gyakorlatilag nem tudtak felvenni, sok diákot alkalmaztak. A housekeeping területén takarító céggel is szerződtek.

A téli időszakra tervezett bezárás idején saját forrásból korszerűsítik a szálloda energetikai rendszerét, napelemeket, hőszivattyúkat építenek be.

Szijjártó Csaba a nyári forgalmoról elmondta: augusztusban rendkívül jó volt az üzletmenet. 94%-os szobafoglaltságot értek el a járvány előtti év, 2019 augusztusának 93%-ával szemben. Az átlag szobaár 30%-kal, a RevPAR 32%-kal volt nagyobb a három évvel ezelőttinél. A bruttó működési eredmény 40%-kal haladta meg azt. Augusztusban a vendégek 84%-a belföldi, 16%-a külföldi volt a 2019. augusztusi 90-10%-kal szemben, azaz a külföldiek részaránya idén magasabb lett.