Növekednek a négyzetméterárak a Balatonnál (sonline.hu)

Több Balaton-parti településen is jelentősen emelkedtek négyzetméterárak. Az ingatlan.com adatai szerint Zamárdiban, Balatonföldváron és Balatonőszödön tavaly júliushoz képest nagyot drágultak az ingatlanok, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Szántódon viszont kis visszaesés tapasztalható.

Somogy megyében majdnem nyolcszázezer forintos négyzetméterár-különbséggel is találkozhat az, aki az ingatlan.com-on keres balatoni lakást vagy házat. Az átlagos kínálati árak szerint Szántódon 999 ezer, Balatonújlakon viszont 205 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Előbbi településen tavaly nyárhoz képest pár tízezer forint csökkenés, míg utóbbin drágulás érzékelhető – olvasható a sonline.hu összefoglalójában.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: nagyon sok új építésű lakás jelent meg a piacon, ami miatt néhány településen jelentősen megemelkedtek az átlagárak. Kiemelte: tapasztalataik szerint a nyaralók és az üdülők piacán az egyik legnépszerűbb régió a Balaton északi és déli partja, utóbbi ráadásul többet kínál az érdeklődőknek.

“Az emberek sokkal hosszabb partszakaszon tudnak ingatlant vásárolni. Ez nem jelenti azt, hogy az északi parton nincsen olyan kínálat, viszont a déli part, főleg, hogy végig autópálya van, elérhetőbb az emberek számára.”

– tette hozzá.

A kereslet azonban sokkal nagyobb a balatoni ingatlanok iránt, mint a kínálat, véli Sinka József, balatonmáriai ingatlanszakértő. Szerinte kevés a megfelelő minőségű ingatlan a tó környékén, ráadásul az ügyleti árak is stagnálnak.

“Sokan a magasabb kategóriájú lakásokat keresik. Megnőtt az ilyen jellegű érdeklődések száma Balatonfenyvestől Balatonszentgyörgyig, ezen egyébként mi is meglepődtünk. Korábban a tíz és húszmillió forint közötti ingatlanokat keresték az emberek, de most már azt lehet mondani, hogy ezért csak telket lehet kapni.”

– hangsúlyozta Sinka József.

A húsz és harmincmillió forint közötti házak nagyon népszerűek, de a harminc és negyvenmillió, vagy afölötti árúak is. Mivel a Balaton nyugati medencéjében régebben nyomottabbak voltak az árak, ezért most ez régió nagyon népszerű lett, így az árak is megemelkedtek. Úgy vélem, hogy a tó keleti része ilyen mérvű emelkedést, mint a nyugati, már nem tudna elviselni – tette hozzá Sinka József.