Nők a fedélzeten – íme a Balaton egyetlen színtisztán női vitorlázó csapata (nlcafe.hu)

Csak nők egy jókora hajón. A Szent Ágota “legénysége”. Az NLCafé stábja elkísérte Bimbó Beátát és csapatát az idei Fehér Szalagra.

Nyolc aktívan versenyző nő egy majd tízméteres hajón. Nincs még egy ilyen a Balatonon, a vitorlázás ugyanis még mindig a férfiak sportja. Ebbe a mezőnybe küzdötte fel magát szép lassan, de annál nagyobb eltökéltséggel a tó egyetlen, folyamatosan versenyző női csapata. A Bimbó Beáta vezette legénység (vagy inkább leányság) három éve vitorlázik együtt a Szent Ágota nevű hajón. Felelős beosztású, dolgozó nők és anyák ők, akik időt és energiát nem sajnálva edzenek és mérettetik meg magukat hétről hétre a férfiak között. És még az ellenfeleik is elismerik, hogy a Szent Ágota tisztességgel megállja a helyét a mezőnyben.

A stáb elkísérte a csapatot a Fehér Szalag versenyre, ahol majd 250 hajó állt rajthoz, hogy összemérje tudását. Sajnos ezúttal a vitorlás sport egyik legnagyobb ellensége, a szélcsend csapott le a mezőnyre, ami a Szent Ágotát sem kímélte. Hullámok helyett tükörsima, szinte mozdulatlan víz és elviselhetetlenül tűző napsütés gyötörte meg a versenyzőket. Beáék azonban még egy ilyen kilátástalan helyzetben is pozitívak tudnak maradni: azt mondják, ilyenkor tanulnak meg tökéletesen lelassulni.

Teljes cikk videóval itt.