Nőhet az idegenforgalmi adó több balatoni nyaralóhelyen (magyarnemzet.hu)

A jövő évtől Hévíz 500-ról 515 forintra, Füred 505-ről 515-re növeli a vendégenként naponta fizetendő idegenforgalmi adót (ifa), ami mindkét város esetében elsősorban a turisztikai szolgáltatások magas minőségével magyarázható – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a balatoni települések képviselő-testületeinek nagyobb része még nem döntött a 2020-as ifa esetleges változtatásáról.

A helyi adóból ebben az évben befolyt bevételekből jövőre több száz millió forintos turisztikai fejlesztéseket valósíthatnak meg a jelentős férőhelyű és jó színvonalú kereskedelmi és magánszálláshelyeket kínáló tóparti önkormányzatok, ha az állam a korábbi évekhez hasonlóan támogatásként hozzáteszi ugyanazt az összeget.

Siófok helyi adóbevételét november 30-ig több mint 360 millió forinttal növelték a befizetések, így ha december végéig az adóbevétel eléri a 400 millió forintot, a nyári főváros akár 800 millióval is növelheti a 2020-as fejlesztésekre szánt költségvetési kiadásait. Erre minden esély megvan, mivel például tavaly a legnagyobb balatoni üdülőhelyen 1,1 millió vendégéjszaka után folyt be az ifa, idén október végéig pedig már egymillió szálláshely után fizettek be adót a szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek.

Idén a balatoni üdülőhelyek közül az ifa összege szempontjából Hévíz, Balatonfüred, Zalakaros volt a legdrágább, de az élmezőnybe sorolható a frekventált hazai fürdővárosok közül Hajdúszoboszló, Sárvár és Bükfürdő is.

A tóparti önkormányzatoknak nem érdekük az idegenforgalmi adó drasztikus emelése, mert az elriaszthatja a turistákat, ugyanakkor alig van olyan városvezetés, amelyik ne nyúlna hozzá évenként a helyi közteherhez. Idegenforgalmi adót annak kell fizetnie, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát tölt el. Az adó mértékének meghatározása az önkormányzat hatáskörébe tartozik, ezért az településenként változó.

A Magyar Nemzet azt is latolgatja, hogy mekkora bevétellel gyarapíthatja az ifa jövőre a települések turizmusfejlesztésére szánt keretét.  A teljes cikk itt olvasható.