Nő a szakképzés népszerűsége: még egy hónapon át lehet jelentkezni

Még egy hónapig várják a fiatalok jelentkezését a szakképzésbe – mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár kedden a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában, az MTI lapszemléje szerint.  A szakképzés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben tíz továbbtanuló diákból hat a szakképzést választotta. A legnépszerűbb szakirányok a járműipar, az elektronika, az informatika, a turizmus-vendéglátás és a gazdálkodás menedzsment.

 

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár azzal érvelt e képzés mellett, hogy az elmúlt két évben olyan tartalmi, módszertani változások zajlottak le a szakképzésben, amelyek vonzóvá tették az iskolatípust. Emlékeztetett arra, hogy a szakképzésben technikum és szakképző iskola közül választhatnak a diákok. Előbbi ötéves, érettségit és középvezetői szintű technikusi szakmát biztosít a végzősök számára, továbbá előnyt jelent a felsőoktatási felvételikor.
Vagyis ez az iskolatípus annak is ajánlható, aki például a mérnöki pálya felé orientálódik – fűzte hozzá.

 

Nem kell rögtön szakmát választani

A helyettes államtitkár mindkét iskolatípus nagy előnyének nevezte, hogy nem kell rögtön szakmát, csupán ágazatot – például az egyészségügyet vagy a gépipart – választani. A technikumban két év után, a szakképzőben pedig egy év után kell konkrét szakmát választani.
Előnyt jelent az ösztöndíj is, továbbá a vállalatokkal kötött munkaszerződés nyomán iskola mellett havi 100- 168 ezer forintot is megkereshetnek a tanulók.
A vállalatokkal együttműködő duális gyakorlati képzés további előnye, hogy az iskolából kikerülve a munkaerőpiaci környezetben a tanulónak nem kell újra elkezdeni a szakma elsajátítását, hiszen már pontosan tudja, hogy mi a dolga például egy gyári környezetben – mutatott rá Pölöskei Gáborné.