Nincs még stabil populációja a tigrisszúnyognak Magyarországon (Kossuth Rádió)

Egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak (más néven ázsiai zebraszúnyog) Magyarországon. Kutatók szerint az elmúlt években három új invazív faj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai zebraszúnyog.

A három faj közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de ahhoz, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön, előbb egy stabil populációra lenne szükség – mondta  Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója a Kossuth Rádióban. A szakember hozzátette: jelenleg azonban folyamatos újra-betelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel, de az év elején soha.

Hozzátette, Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek.
A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különbözik a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen fekete, de a testét különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.