Nem zár be a tihanyi limnológiai kutatóintézet (Tihanyi Visszhang)

A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) igazgatósága már ez év augusztusában átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki, hogy csökkentse az energiaárváltozások negatív költségvetési hatásait, megtarthassa az intézet utóbbi másfél évben dinamikusan fejlődő tudományos kutatói kapacitását és a dolgozói létszámot. Az intézkedések célja az energiafelhasználás csökkentése, és egyidejűleg a munkavégzés alapfeltételeinek biztosítása a téli időszakban is. A sajtóban néhány hete pontatlan értesülések jelentek meg az intézet működésével kapcsolatban, a kutatóintézet vezetősége cáfolja azokat – írja a Tihanyi Visszhang.

 

A sajtóban közelmúltban megjelent hírek szerint „két hónapig be se tehetik a lábukat” az intézetbe a kutatók. “A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet működése folyamatos. Az a
cél, hogy az energiaárak növekedésének negatív hatásait mérséklő intézkedéseknek is köszönhetően a tudományos kutatómunka eredményessége továbbra is biztosított legyen” – áll a szerkesztőséghez eljuttatott közleményben.

A BLKI igazgatósága az energiaár-változások miatt már augusztusban átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki. Az energiatakarékossági és -hatékonysági intézkedésekre azért van szükség, hogy a BLKI költségvetésében csökkentsék a negatív hatásokat, megtarthassák az utóbbi másfél évben dinamikusan fejlődő tudományos kutatói kapacitást és az őket segítő dolgozói létszámot.

A tervezett technikai beavatkozások között a következők szerepelnek: a két kutatóépületben a régi radiátorokat hőfok-szabályozható fűtőtestekre cserélik, minden kutatócsoport számára legalább egy helyiségben kialakítják a helyi hőszivattyús split-klímás fűtés lehetőségét. A nagy földgázfogyasztó kazánokkal döntően csak a temperáló fűtést biztosítják a lépcsőházakban, folyosókon, valamint a helyiségek nagyobb részében. A régi világítótesteket jobb megvilágítást is adó energiatakarékos LED lámpák váltják fel.

Az intézkedések megvalósítása már elkezdődött, és a fűtési időszakra nagyrészt befejeződik. A helyzethez alkalmazkodva a téli munkarendben a következő változásokat vezette be a BLKI igazgatósága: A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a karácsony-újév közeli napokban a kutatóintézetben téli szünetet rendelnek el. Az időszak egybeesik az oktatási intézményekben elrendelt téli szünettel. Ebben az időszakban a munkatársak zömét a jogszabályi kereteknek megfelelő eljárással szabadságolja a munkáltató.

A téli szünet alatt a folyamatos kísérletek, mérések, a kísérleti állatok létfenntartó rendszerei nem állnak le, és az ezekkel dolgozók is bejárnak az intézetbe. 2023. január 9. és február 10. között a kutatómunkában részt vevőknél otthoni munkavégzést rendeltek el. Az időszakban az intézet technikai dolgozói rendes munkarendben dolgoznak különböző bel- és kültéri feladatok megoldásán. A távmunkában nem ellátható munkakörökben, irodai dolgozók esetében is rendelkezésre áll lokálisan fűtött helyiség.

2023. február 13-ától március 10-éig a kutatómunkában részt vevők hibrid munkarendben dolgoznak, vagyis az otthoni munkavégzés mellett a kutatók számára is bármikor felkereshető az intézmény – áll a BLKI, Tihanyi Visszhang által közölt közleményében.