Nem volt megfelelő a sümegi körforgalom íve, “égető” a hiány az orvosi ügyeletben (veol.hu)

Sümeg  városközpontjában a körforgalom építése pillanatnyilag a legjelentősebb esemény. A beruházás a végéhez közeledik, közben a hibák javítása is folyamatban van.  Végh László polgármester elmondása szerint a tesztüzem alatt, használat közben derült ki, hogy a körforgalom íve nem megfelelő. Azóta újra le van zárva a körforgalom, de napokon belül megnyitják az autósok előtt – írja a veol.hu. A polgármester beszámolt az orvosi ügyelet kistérséget érintő “égető” problémájáról is.

– Kérek minden sümegit, hogy tesztelje az új, épülő körforgalmat. Ezt mi a közelmúltban megtettük már teherautóval, kamionnal, és, mint kiderült, gond nélkül közlekedhetnek a legnagyobb gépkocsik is. Március 15-e után néhány nappal készül el a végleges, arra az időpontra a Petőfi és Árpád utcában a parkolókat is kialakítjuk. A terület teljes átadását év végére tervezzük, hiszen még park kialakítása, virágosítás is tervben van a Zöld város projektben – mondta Végh László.

 

Az idős orvosok egyáltalán nem szeretnének ügyelni

A polgármester beszélt az orvosi ügyelet kistérséget érintő égető problémájáról is:

– Az ügyeletet a kistérségi társulás tartja fenn. A problémát az okozza, hogy a háziorvosok, részben idős korukra hivatkozva, nem szeretnének ügyelni, ennek a levét sajnos a lakosság issza meg. Bár az orvosok szerződése szerint az ügyelet kötelező, a kistérség polgármestereinek tudomásul kell venniük, hogy ilyen ellenállás esetén lépni kell. Sajnálom a kialakult helyzetet, a megoldáson gőzerővel dolgozunk. Összehívtam az orvosokat, akik megerősítették, hogy egyáltalán nem szeretnének ügyelni.

– Tudomásul vettük az orvosok kérését, a megoldás az úgynevezett kiszervezés lehet, amely azonban egy hosszabb folyamat, és jelentős pluszköltséget jelent a kistérségnek. Az országban több ilyen esetre van példa, de arra is, hogy az orvosok hajlandók ügyelni. A kiszervezéshez egy cég szerződik a társulással és vállalja az ügyelet üzemeltetését. Most készül a települések költségvetése, jó lenne, ha február elejéig lezárulhatna a dolog. December óta dolgozunk rajta, bízom benne, hogy március elsejétől lesz változás, nem kell hónapról hónapra megvívni ezt a harcot az orvosainkkal – mondta Végh László.

 

Új épületet kap egy bölcsőde a sümegi óvoda területén

Mint elhangzott, készül az új bölcsőde épülete a sümegi óvoda területén, melyet hamarosan birtokba vehetnek a legkisebbek. A projekt keretében egy új, korszerű intézmény épül, amely 12 férőhely bővülésével és tornaszoba építésével újabb nevelési funkciók megfelelő színvonalú ellátását eredményezi majd. A projekt során az intézmény új eszközökkel is gazdagodik.

Hamarosan kezdődik a Tóth Tivadar utca kerékpározhatóvá tétele, a projekt keretében a fenntartható közlekedés feltételeit alakítják ki. Jelenleg az utcában kizárólag gépjárművel lehet biztonságosan közlekedni. A projekt során megvalósítják a kerékpáros- és gyalogosközlekedés infrastrukturális hátterét – írja a veol.hu.