Vízimentő: nem volt megfelelő úszástudása annak a testvérpárnak, akik a Balatonba fulladtak (ATV/Blikk)

Tegnap délután szörnyű tragédia történt a Balatonnál, miután egy 13, illetve egy 17 éves fiú a tóba fulladt Alsóbélatelepnél. Az ATV Heti Napló című műsorában Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke beszélt a megrázó eseményről.

A Blikk szerint kiderült, hogy egy háromgyermekes család két gyermekét keresték a vízimentők: egyiküket délután fél négykor egy segítő találta meg. Bár küzdöttek az életéért, már nem tudták megmenteni. A másik gyereket este hét órakor húzták ki holtan a vízből.

Bagyó Sándorék tudomása szerint a gyerekek úszástudása nem volt megfelelő ahhoz, hogy a mély vízbe menjenek. A két tizenéves fiú felfújható matracokról esett a Balatonba, amíg a szüleik és harmadik testvérük a parton voltak, de egyelőre nem világos, hogyan kerültek a mély vízbe.

A két, a vízen úszó, gazdátlan matracra egy SUP-deszkás fürdőző lett figyelmes, aki az éppen elmerülő fiatalabbik fiút még ki is tudta vinni a partra. A mentők megkezdték a gyerek ellátását, sőt, mentőhelikopter is elindult érte, de már nem tudták megmenteni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata négy, szonárral felszerelt hajóval kereste a testvért, akinek a testét végül egy búvár hozta fel.

A vízimentők szerint míg az északi parton megszokták, hogy vigyázni kell a mélyülő vízzel, addig a Balaton déli partján a lassan mélyülő víz hamis biztonságérzetet kelthet a fürdőzőkben. Szerinte fontos lenne a kijelölt fürdőhelyeken a marásvonalat bójákkal jelezni. Fontos a helyismeret is, illetve az, hogy aki nem tud jól úszni, vegyen fel mentőmellényt, avagy az úszást segítő eszközt. Ahogy felhevült testtel sem szabad hirtelen a hűvös vízbe menni, mert a szervezetet sokkhatás érheti.