Nem mozdul a Balaton vízállása

A Balaton átlagos vízállása április eleje óta tartja magát 105 centiméteren a vizugy.hu adatai szerint. Néhány napig ugyan emelkedett egy centiméternyit, aztán visszacsökkent erre a szintre, amiből a csütörtöktől előre jelzett esőzések ígérnek kimozdulást. (Májustól a nyári szezon előtt kívánatos üzemi vízszintmaximum 120 centiméter.) A víz Siófoknál szerda reggel 9,5 Celsius fokos volt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 16 fok körül alakul, de a vízparton legfeljebb 14 fok valószínű. Késő este 8, 9 fok körülire hűl le a levegő – írja a met.hu.

 

A met.hu közlése szerint szerdán a Balaton térségében délelőtt napos idő várható megnövekvő fátyolfelhőzettel, majd a déli óráktól nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet. A térség keleti részén lehet délután még több a napsütés. Csapadék nem valószínű.

Szélviszonyok: a mérsékelt (10-25 km/h) északnyugati szelet élénk (25-35 km/h), eleinte helyenként még erős (40-45 km/h) lökések is kísérhetik. Majd nyugat felől kezdődően mérséklődik a szél (10-30 km/h). Ezt követően délután délnyugat felől a délnyugatira forduló szél kezd élénkülni (25-35 km/h). A Balaton keleti felét elérve átmenetileg akár erősebb (40 km/h közeli, körüli) széllökések is kialakulhatnak. Az esti órákra mérséklődik, és változó irányúvá válik (10-25 km/h) a légmozgás.

 

A Balaton vízállásának alakulása március 23-tól (Forrás: vizugy.hu)