Nem lehet minden órában füvet nyírni (Keszthelyi TV)

A tavaszias időjárásnak köszönhetően egyre többen gondozzák szabadidejükben a kertjeiket, végzik el a szükséges javítási munkákat. A csendrendeletet azonban mindenkinek figyelembe kell vennie. A korlátozott időszakban ugyanis tilos minden zavaró hanghatással járó tevékenységet végezni, amely alkalmas lehet a szomszédok nyugalmának megzavarására.

A tavaszias időjárásnak köszönhetően a pázsit gondozása nem várhat sokáig, hiszen az gyors ütemben nő. A fűnyírás időszakára Keszthelyen 2009 óta külön jogszabály vonatkozik. E szerint tilos ezt a tevékenységet folytatni hétköznaponként este 8- tól reggel 7 óráig, szombaton délelőtt 9-ig, illetve vasárnap és ünnepnapokon.

„A jogszabályt jónak találom. Én általában a hétvégéket kihagyom. Maximálisan odafigyelek arra, hogy se szombaton, illetve se vasárnap füvet ne nyírjak. Azonkívül úgy gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy saját magunk tartsuk be ezt a törvényt, jogszabályt és utána várjuk el a szomszédoktól.” – mondta el a Keszthelyi Tv kérdésére Koroncz Tibor.

A jogszabály azonban nem csak a fűnyírásra vonatkozik. Idetartozik minden zavaró hanghatással járó építési, szerelési, háztartási vagy szórakoztató tevékenység is, melyek zavarhatják a szomszédokat. Ezeket a tiltó időszakban ugyanúgy mellőzni kell. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy az egész éves szabályozás mellett a városban egy kiegészítő időtartam is része az előírásnak.

„Ami szezonalitás, az pedig az, hogy május elsejétől szeptember 30-ig figyelemmel arra, hogy idegenforgalmi célpont vagyunk, a hétvégi pihenőidőre, tehát szombaton 1 órától 4 óráig délután tilos.”  – ismertette Dr. Horváth Teréz. Az előírást mindenki köteles betartani, aki ezt mégis megszegi, az a zaj- és rezgésvédelmi szabályokat sérti meg. Ilyen esetben, amennyiben a szomszéddal nem sikerül megegyezni, úgy bejelentéssel élhetnek a lakosok, akiknek a szolgálatban lévő hatóságot, a közterület felügyelőt vagy a rendőrséget kell értesíteniük. Ők az esetek súlyosságától függően zaj és rezgésvédelmi bírságot szabhatnak ki.A szabályozás alól azonban kivételt képezhet a GESZ közérdekű fűnyírási tevékenysége és a kommunális szemétszállítás is. Ugyancsak nem vonatkozik a rendelet a különböző hibaelhárító tevékenységekre sem.