Nem emelkedett a Balaton vízszintje, a tó 17 fokos

A májusi esőzések eddig nem hoztak aranyat a Balatonnak, hiszen április vége óta egy centimétert sem emelkedett a tó vízszintje. Az átlagos vízállás a hétfő hajnali mérések szerint maradt 105 centiméter, vagyis továbbra is 15 centiméter hiányzik az ilyenkor kívánatos üzemi vízszint-maximumból. A víz szépen melegszik, Siófoknál ma hajnalban 17 Celsius fokos volt. 

Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, a levegő hőmérséklete 22-24 Celsius fokig melegszik.

 

A met.hu előrejelzése szerint A Balaton nyugati medencéjében a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) északias szelet reggel még időnként élénk (25-30 km/h) széllökések kísérhetik. A tó keleti részén és a Velencei-tónál a gyenge-mérsékelt (3-20 km/h) változó irányú légmozgás délután válhat többször északias irányúvá.

Zápor környezetében a szél átmenetileg megerősödhet (35-45 km/h), zivatarral viharos közeli (50-60 km/h) széllökések is kialakulhatnak.

Délelőtt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég és elsősorban a térség keleti felében eső, zápor előfordulhat, akár már ekkor egy-egy villám kíséretében.

Délutánra szakadozik, gomolyosodik a felhőzet és a napsütéses időszakok mellett elszórtan záporok, helyenként zivatarok is előfordulhatnak. Az intenzívebb zivataros gócokat lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadék kísérheti.

Késő estére 15, 16 fok köré hűl le a levegő.