Nem drágultak idén a fenyők (tvkeszthely.hu)

Nem drágultak a fenyőfák jelentős mértékben az elmúlt évhez képest. Népszerű a vágott fenyő is, de a kivágás előtt álló példányokat is sokan keresik. A Keszthely és Cserszegtomaj környéki őstermelők szerint elkezdődött a nagy roham.

A keszthelyi Városi Piacon is válogathatnak az érdeklődők a különböző fenyőfák közül. Nagy az érdeklődés a leendő karácsonyfák iránt, melyek szinte már elengedhetetlenek az ünnepekhez. A kínálatban ezüst-, luc- és nordmann fenyők közül válogathatnak a vásárlók.

Bangó Lászlóné is már most megvette a család fenyőfáját. Mint elmondta, minden évben december közepén vásárolja meg a fát, tavaly is a piacon választott.

„Én nordmann fenyőt választottam az az igazság, mert az idén nem leszünk itthon, vagy hát csak egy kicsit leszünk itthon karácsonykor, rövid ideig és nem akarom, hogy lehulljon. Mert én a hagyományosat szeretem, mert annak van igazi illata. Normandot választottam, 2 méteres, olyan kis karcsú kis fa és 7000 forint volt. Én szerintem ez árérték arányos.” 

Horváth Rudolf őstermelő Miklósfáról hozza a fáit. Több mint harminc éve foglalkozik fenyőkkel. Mint elmondta, tapasztalata szerint a nordmann fajtáját keresik a legtöbben, ezekből is az 1’80-kétméteres nagyságúakat. Az árak sem változtak jelentősen a tavalyiakhoz képest. A lucfenyő métere 2500, az ezüsté 3000, a nordmann fenyőé pedig 5000 forint. Az őstermelő szerint sokan ezen a hétvégén fogják megvásárolni a fájukat.

„Az embereknek olyan 30-40%-a veszi előre, a többi azért kivár a vásárlással. Inkább a karácsony előtt egy ilyen 4-5 nappal veszik. És akkor vannak utolsó naposok is, de az nem olyan jelentős.”

Györei Olga őstermelőt már november vége óta keresik fel a vásárlók, hogy megjelöljék a számukra leginkább tetsző fákat. Ezeket majd az utolsó pillanatokban fogják kivágni. Az őstermelő tapasztalata szerint a vásárlói szeretik, ha minél tovább marad lábon a fenyő, így később hullajtja le a leveleit. Ültetvényén különböző méretű luc- és ezüstfenyők vannak. Fajtáját tekintve ugyanolyan arányban keresik ezeket, a szimpatikus méretek azonban vegyesek. Az árak azonban itt sem változtak.

Mi hasonló áron értékesítünk, mint az elmúlt években. Igazán nem nagyon emeltünk az áron abból az apropóból, hogy nagyon sok a visszatérő vásárlónk és nem akarjuk feljebb vinni az árainkat.”

Az őstermelő darabáron értékesít, a lucfenyőket 3000, az ezüst fajtáját pedig 4000 forintért adja. A tapasztalatok szerint a fenyőfákat érdemes azonban időben kiválasztani, hogy mindenki elképzelése szerint találhassa meg a jövendőbeli karácsonyfáját – szólt a Keszthelyi TV híradása.